A murit scriitorul Daniel Vighi. În urmă cu două zile i-a fost decernat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara

Scriitorul Daniel Vighi a murit la spital, la vârsta de 66 de ani. În urmă cu două zile îi fusese decernat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, prin intermediul soției sale. Daniel Vighi s-a născut în 9 octombrie 1956, la Lipova. A fost prozator, eseist şi publicist şi a făcut parte din pleiada de prozatori postmoderni ai generaţiei optzeciste. Majoritatea acestora au debutat în cenaclul "Junimea" condus de Ovid S. Crohmălniceanu. A absolvit în 1980 Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara. A debutat în anul 1985 cu volumul de proză scurtă "Povestiri cu strada Depozitului".

26 Noiembrie 2022, 15:52 (actualizat 26 Noiembrie 2022, 16:11) Știrile TVR |
Daniel Vighi / FOTO: Dominic Fritz/Facebook

În decembrie 1989, Daniel Vighi a participat la mişcările de protest de la Timişoara care au declanşat Revoluţia anticomunistă. Ulterior, a fost conferenţiar la Catedra de literatură română şi comparată a Facultăţii de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara.

A avut şi o activitate literară şi de film, remarcându-se prin documentarul artistic "Boema de Timişoara" (producţie TVR Timişoara), care a câştigat un premiu de film documentar în Slovenia şi a fost nominalizat la un festival la Paris. A beneficiat de o bursă internaţională de cercetare şi creaţie 2002-2003 (Akademie Schloss Solitude - Stuttgart) cu lecturi şi prelegeri în Stuttgart, Frankfurt, Esslingen, potrivit Agerpres.

 

 

Prozator şi eseist, Daniel Vighi a absolvit la Lipova cursurile liceale  (1970-1974), apoi cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Timişoara (1975-1980).

După absolvirea facultăţii a fost profesor la o şcoală generală din Timişoara (1980-1989), apoi, din 1990, a fost redactor la revista "Orizont", iar începând din 1991 devine cadru didactic la Universitatea de Vest.

În 1997 şi-a luat doctoratul cu teza "Influenţa orientală în proza românească interbelică. Constante culturale şi poetice", publicată în 1998, sub titlul "Tentaţia Orientului". A beneficiat de burse de studiu la Heidelberg (1990), Strasbourg (1993) şi Stuttgart (2002-2003), potrivit sursei menţionate.

A fost profesor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie de la Universitatea de Vest din Timişoara, unde a făcut parte din colectivul de literatură română şi comparată. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara (din 1990), al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO), membru fondator al Societăţii Timişoara şi al Alianţei Civice, precum şi preşedinte al Asociaţiei culturale "Ariergarda".

Daniel Vighi a debutat cu versuri în ziarul arădean "Flacăra roşie", în 1972, iar editorial - cu volumul "Povestiri cu strada depozitului" (1985). Alte scrieri ale sale: "Însemnare despre anii din urmă" (1989), "Rusalii '51. Fragmente din deportarea în Bărăgan" (în colaborare cu Viorel Marineasa, 1994), "Valahia de mucava" (1996), "Decembrie, ora 10" (1997), "Insula de vară" (1999), "Apocalipsa 9" (proză scurtă, 1999), "Fals tratat de convieţuire" (în colaborare cu Alexandru Vlad şi Andras Viszky, 2002), "Lumea la 1848" (studii de istorie literară şi imagologie, 2003), "Personajul istoric în literatura paşoptistă" (istorie literară, 2003), "Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă" (2004), "Onoarea şi onorariul" (2007), "Cometa Hale-Bopp" (2007), "Istoria din cutia de pantofi" (2013), "Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ" (2014), "Trilogia Corso" (2015) ş.a.

A colaborat la publicaţii precum "Familia", "Cuvântul", "Vatra", "Ariergarda", "Provincia", "Dilema", "Euphorion" etc. şi, de asemenea, textele sale au apărut în periodice din străinătate.

În cadrul celei de a IX-a ediţii a Târgului Gaudeamus Timişoara, din mai 2013, a participat la o dezbatere despre literatura timişoreană de underground în anii '80. A participat, între altele, la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi (octombrie 2014), la cea de-a IV-a ediţie a Bookfest Timişoara (26-29 martie 2015), la cea de-a patra ediţie a Festivalului "Dilema veche" de la Alba Iulia (21-23 august 2015), precum şi la dezbaterea intitulată "Cât comunism mai avem?", cu prilejul vernisajului expoziţiei foto-documentare "Comunismul în România", care a avut loc la 29 noiembrie 2018, la Bastionul Maria Theresia din Timişoara, în organizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Daniel Vighi s-a numărat printre invitaţii la dezbaterea intitulată "Scânteia care aprinde torţa: Muza care nu tace" din cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) "La Vest de Est / La Est de Vest", care s-a desfăşurat în perioada 23-26 octombrie 2019.

A fost distins cu mai multe premii, precum: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, pentru "Povestiri cu strada depozitului" (1985); Premiul Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, filiala Timişoara, pentru "Rusalii '51. Fragmente din deportarea în Bărăgan" (1996); Premiul ASPRO şi al Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru romanul "Decembrie, ora 10"; Premiul revistei "Familia" şi Premiul revistei "Euphorion" pentru romanul "Insula de vară"; Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara, pentru volumul de proză "Cometa Hale-Bopp" (2008).

De asemenea, i-au fost decernate o Diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate şi promovarea imaginii Timişoarei (2004), Premiul pentru literatură, din partea Fundaţiei Principesa Margareta (2005), precum şi titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Lipova (2008).

În cadrul celei de-a zecea ediţii a Premiilor Observator Cultural, decernate la 28 martie 2016, la Bucureşti, lui Daniel Vighi i-a revenit Premiul pentru Proză pentru romanul "Trilogia Corso".

Cetățean de onoare al municipiului Timişoara

În urmă cu două zile, scriitorului i-a fost decernat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.

Primarul Dominic Fritz a declarat, sâmbătă, că Daniel Vighi a marcat viaţa Timişoarei atât de profund şi iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru oraşul lor o pot face.

"Implicarea lui în scrierea Proclamaţiei de la Timişoara, activismul civic şi credinţa în valorile democraţiei, profundul respect faţă de Timişoara europeană, speranţele semănate în Societatea Timişoara, încăpăţânarea de a apăra patrimoniul oraşului, talentul şi farmecul cu care scotea la lumină şi făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale - au schimbat definitiv oraşul şi pe noi. Joi am decernat titlul de Cetăţean de onoare al Timişoarei pentru Daniel Vighi. Un om care m-a marcat de la prima întâlnire şi care mi-a făcut onoarea de a-mi fi prieten. A fost o ceremonie cu prieteni de-o viaţă ai scriitorului, cu colaboratori, foşti studenţi, oameni care îl apreciază şi cu familia. O ceremonie care a răscolit amintiri şi istoria Timişoarei din ultimele decenii: cu rezistenţa prin cultură, curaj, speranţă şi multă luptă. Dar niciodată abandon. Astăzi, după o cruntă suferinţă, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moştenire civică şi literară pe care ne-a lăsat-o. Odihneşte-te în pace, Daniel Vighi! Timişoara nu te va uita", este mesajul transmis de primarul Dominic Fritz.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI