A murit Sanda Manu. Regizoarea avea 89 de ani

Sanda Manu
Sanda Manu
19 aprilie 2023, 13:49

Trista veste a fost anunţată de actriţa Oana Pellea pe pagina ei de Facebook, care a spus că Sanda Manu i-a fost, timp de patru ani, „tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal”.

„Când îţi pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată… Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoştinţă. Şi iar… Iubire. Şi iar… tăcere. Sanda… Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i ţină sufletul în Pace şi Lumină!”, a spus Oana Pellea.

Actorul Mihai-Gruia Sandu a spus că decesul Sandei Manu lasă lumea teatrului mai săracă şi mai superficială.

„În 1988, această Mare Doamnă m-a rugat să-i fiu asistent la clasa domniei sale de Arta actorului la IATC; de atunci am parcurs toate etapele (complicate) ale ceea ce pot numi pedagogie de teatru. Curente, mode, ‘descoperiri’ au trecut cum trec norii pe cer, dar esenţialul (cel învăţat de la Sanda) nu avea cum să se schimbe. Dar timpul (chiar dacă pare să nu existe!) cere totuşi tribut; eu am părăsit şcoala de teatru, iar Marea Doamnă a părăsit această lume, lăsându-ne (teatral) mai săraci, mai superficiali, mai lipsiţi de respect, credinţă, umor, bun gust şi rafinament! Toţi cei care au avut onoarea şi norocul să vă întâlnească vă vor iubi mereu şi vă vor păstra amintirea plină de lumină! Rămas bun, Sanda Manu!”, a scris Mihai-Gruia Sandu pe pagina sa de socializare.

„Sanda Manu… A fost şi rămâne profesoara mea…”, a scris şi actorul Vlad Rădescu.

Şi actorul Andi Vasluianu a transmis un mesaj în care-i mulţumeşte Sandei Manu „pentru tot”. „Vă mulţumesc pentru tot! Dumnezeu să vă odihnească!”, a transmis Vasluianu.

Mesaje de condoleanţe au postat pe pagina de socializare şi actorii Victoria Cociaş, Ioana Calotă-Philippide, Bacs Miklos, regizorul Paul Cozighian.

Sanda Manu s-a născut la 6 august 1933 şi a fost căsătorită cu actorul Ştefan Tapalagă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite