A murit Ruxandra Garofeanu, istoric şi critic de artă. Avea 76 de ani

Ruxandra Garofeanu
Ruxandra Garofeanu
18 ianuarie 2021, 14:06

Ruxandra Garofeanu s-a născut la 9 martie 1944, în Bucureşti, potrivit site-ului https://peoplepill.com/. A urmat cursurile Liceului „Zoia Kosmodemianskaia” (astăzi, Colegiul Naţional „Şcoala Centrală”) din Bucureşti, apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde a studiat Istoria şi Teoria Artei, potrivit paginii de Facebook – https://www.facebook.com/ruxandra.garofeanu.

A realizat, începând din 1966, numeroase emisiuni radio şi de televiziune, în calitate de critic de artă, a fost curator de expoziţii şi director al galeriei de artă Artmark, potrivit paginii de Facebook menţionate. Dintre numeroasele documentare realizate amintim: ”Centenarul Georges Seurat” (1991), ”Centenarul bienalei veneţiene” (2003). Emisiunea ”Totul la vedere” a fost difuzată, la TVR, în perioada decembrie 2000 – ianuarie 2001, potrivit www.observatorcultural.ro.

A fost numită, în 2016, membru în Consiliul de Administraţie al TVR. A fost director al Centrului Cultural ArtSociety (membră a societăţii Artmark), fundaţie culturală a cărei activitate este orientată către afirmarea artei româneşti de patrimoniu şi promovarea artei contemporane şi a tinerilor artişti, conform https://www.facebook.com/fundatiaArtSociety.

În 1991 a primit premiul APTR pentru reportajul – document despre Revoluţia din Decembrie 1989.

A fost consilier cultural al primarului Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, şi a coordonat seria „Restituiri” („Galeria Dialog”), având ca obiectiv aducerea în atenţia publicului a artiştilor români mai puţin cunoscuţi. Pentru eforturile depuse privind numeroasele expoziţii realizate în Sectorul 2 a fost recompensată, în 2011, cu premiul ”Margareta Sterian”.

 

La Biblioteca Naţională a României, a organizat, în perioada 27 septembrie – 2 decembrie 2012, expoziţia de pictură intitulată ”Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii în anii 1950-1990”, realizată cu sprijinul criticului de artă Dan Hăulică şi al pictorului Paul Gherasim.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite