A murit regizorul Alexandru Darie

18 septembrie 2019, 16:08

Acum un an, Ducu Darie ieșea în fața publicului cu ultimul său spectacol, la Teatrul Bulandra – „Coriolanus” de Shakespeare – un manifest artistic și un testament.

Era vizibil slăbit, marcat de boală, și spunea că a terminat unul dintre cele mai grele spectacole din viața lui, o producție complexă, cu o distribuție de 70 de actori.

Fiu al cunoscutului actor Iurie Darie , regizorul și-a început cariera în anii ‘80. A lăsat spectacole memorabile și premiate, ca „Visul unei nopți de vară”, cu care a făcut un turneu de succes în Marea Britanie.

Au urmat „Poveste de iarnă”, „Trei surori”, „Iluzia comică”.

În ultimii 17 ani a condus Teatrul Bulandra, iar până în 2011 a avut și un mandat de 5 ani ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Ducu Darie  și-a dorit ca prin teatru să țină lumii oglinda în față, cum spune Shakespeare.

Echipa Teatrului „Bulandra” pune la dispoziţia celor care l-au cunoscut pe Alexandru Darie un blog unde pot să povestească amintirile despre el: Amintiri despre Ducu Darie.

„Dincolo de tristeţe, să ne amintim cu toţii momentele speciale care ne-au făcut să îl iubim pe Ducu Darie. Toţi cei care l-au cunoscut şi vor să scrie mai mult decât un efemer rând pe Facebook pot scrie pe blog”, a anunţat echipa Teatrului Bulandra.

______________________________________________

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea teatrului a indicat că regizorul era internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor.

Alexandru Darie a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani. În ultima vreme starea sa de sănătate s-a agravat și a fost trecut pe lista de transplant hepatic.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, era unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români. A montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

Alexandru Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, pe care a absolvit-o în 1983. În studenție a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru „Jacques Lecoq”, Riccione, Italia, 1981.

După terminarea facultății a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea.

Cu spectacolul „Visul unei nopți de vară”, a fost invitat în 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT) și a susținut un turneu în Marea Britanie. Publicația „The Guardian” a apreciat atunci că „este cea mai bună producție prezentată în Marea Britanie după ‘Visul unei nopți de vară’ regizat de Peter Brook”.

Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producții cu Visul unei nopți de vară din lume.

În 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare. BBC a apreciat montarea drept „un eveniment al stagiunii”.

Alexandru Darie a regizat în SUA la Performing Arts Centre, New York, „Mizantropul” de Moliere, și „Cabala bigoților”, de Mihail Bulgakov.

În 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra.

În 1994 a continuat seria spectacolelor Shakespeare cu Poveste de iarnă, care a avut un mare succes la Globe Theatre Tokio și la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – secția româna.

Alexandru Darie a montat în Japonia „Omul cel bun din Seciuan”, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996), și „Macbeth”, de William Shakespeare.

În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, cu sediul la Paris.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite