A murit regizorul Alexandru Darie

S-a stins din viață, la 60 de ani, regizorul Alexandru Darie, un nume important al teatrului de la noi și director al Teatrului Bulandra. Era internat în stare gravă la spitalul Fundeni, suferind de ciroză.

18 Septembrie 2019, 16:08 (actualizat 18 Septembrie 2019, 20:54) |
A murit regizorul Alexandru Darie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Acum un an, Ducu Darie ieșea în fața publicului cu ultimul său spectacol, la Teatrul Bulandra - "Coriolanus" de Shakespeare - un manifest artistic și un testament.

Era vizibil slăbit, marcat de boală, și spunea că a terminat unul dintre cele mai grele spectacole din viața lui, o producție complexă, cu o distribuție de 70 de actori.

Fiu al cunoscutului actor Iurie Darie , regizorul și-a început cariera în anii ‘80. A lăsat spectacole memorabile și premiate, ca "Visul unei nopți de vară", cu care a făcut un turneu de succes în Marea Britanie.

Au urmat "Poveste de iarnă", "Trei surori", "Iluzia comică".

În ultimii 17 ani a condus Teatrul Bulandra, iar până în 2011 a avut și un mandat de 5 ani ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Ducu Darie  și-a dorit ca prin teatru să țină lumii oglinda în față, cum spune Shakespeare.

Echipa Teatrului "Bulandra" pune la dispoziţia celor care l-au cunoscut pe Alexandru Darie un blog unde pot să povestească amintirile despre el: Amintiri despre Ducu Darie.

"Dincolo de tristeţe, să ne amintim cu toţii momentele speciale care ne-au făcut să îl iubim pe Ducu Darie. Toţi cei care l-au cunoscut şi vor să scrie mai mult decât un efemer rând pe Facebook pot scrie pe blog", a anunţat echipa Teatrului Bulandra.

______________________________________________

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea teatrului a indicat că regizorul era internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor.

Alexandru Darie a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani. În ultima vreme starea sa de sănătate s-a agravat și a fost trecut pe lista de transplant hepatic.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, era unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români. A montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

Alexandru Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, pe care a absolvit-o în 1983. În studenție a regizat spectacolul "Paracliserul", de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru "Jacques Lecoq", Riccione, Italia, 1981.

După terminarea facultății a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea.

Cu spectacolul "Visul unei nopți de vară", a fost invitat în 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT) și a susținut un turneu în Marea Britanie. Publicația "The Guardian" a apreciat atunci că "este cea mai bună producție prezentată în Marea Britanie după 'Visul unei nopți de vară' regizat de Peter Brook".

Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producții cu Visul unei nopți de vară din lume.

În 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze "Mult zgomot pentru nimic", de William Shakespeare. BBC a apreciat montarea drept "un eveniment al stagiunii".

Alexandru Darie a regizat în SUA la Performing Arts Centre, New York, "Mizantropul" de Moliere, și "Cabala bigoților", de Mihail Bulgakov.

În 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra.

În 1994 a continuat seria spectacolelor Shakespeare cu Poveste de iarnă, care a avut un mare succes la Globe Theatre Tokio și la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru - secția româna.

Alexandru Darie a montat în Japonia "Omul cel bun din Seciuan", de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996), și "Macbeth", de William Shakespeare.

În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, cu sediul la Paris.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI