A murit Pele. Legenda fotbalului mondial s-a stins la 82 de ani, din cauza cancerului de colon

Pele legenda braziliana
Pele legenda braziliana
29 decembrie 2022, 21:07

Pele, brazilianul care a fost mult timp considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, a murit la vârsta de 82 de ani.

Decesul legendarului fotbalist brazilian a fost confirmat de una dintre fiicele sale, Kely Nascimento.

Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace’‘, a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento era internat de o lună.

Câteva minute mai târziu, pe contul oficial al lui Pele de pe Facebook a apărut următorul mesaj:

”Inspirația și dragostea au marcat călătoria Regelui Pelé, care a murit în pace astăzi. În călătoria sa, Edson i-a încântat pe toți cu geniul său în sport, a oprit un război, a desfășurat asistență socială în întreaga lume și a răspândit ceea ce el credea cel mai mult a fi leacul pentru toate problemele noastre: dragostea. Mesajul său viu devine o moștenire pentru generațiile viitoare. Dragoste, dragoste și iubire, pentru totdeauna.

SPORTIVI DIN TOATĂ LUMEA DEPLÂNG DISPARIŢIA „REGELUI”

Mesajele de la marii sportivi ai lumii de azi sau de ieri au început să curgă. De la Neimar, Mbappe, Mourinio sau sir Geof Hurst , campion mondial cu Anglia în 1966. Tuturor le-a marcat viața într-un fel sau altul.

” În 2005 la o gala BBC am primit premiul din mâinile Regelui. Şi astăzi e cel mai preţios moment din viaţa mea”, a scris Mourinho , iar Messi – ”Odihnește-e în pace!”

Neimar scrie că ”înainte de Pele, 10 era doar un număr. Înainte de Pele fotbalul era doar un sport. Pele a dat tot şi a transformat fotbalul în artă! Dar a dat voce şi celor săraci.”

Cristiano Ronaldo adaugă că Pele a fost o inspiraţie pentru milioane de oameni. Niciodată nu va fi uitat! ”Odihnește-te în pace, Rege Pele!”

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma ”cedării mai multor organe vitale.

Legenda fotbalului mondial a aflat despre cancerul său de colon că a avansat pe 21 decembrie și i s-a spus că va fi ținut în spital de Crăciun – el având nevoie de tratament pentru disfuncția cardiacă și renală.

Pele a fost internat la spital pe 29 noiembrie. Pele, care urma un tratament pentru cancer de colon, a ajuns la spitalul Albert Einstein într-o vizită neprogramată, fiind adus de soția sa Marcia Aoki și de un îngrijitor.

Personalul medical de la Einstein a confirmat starea lui de anasarca (umflare generală), edem general și chiar a identificat „insuficiență cardiacă decompensată”.

De asemenea, rapoartele medicale au scos la lumină faptul că tratamentul de chimioterapie nu mai funcționa. Între timp a fost diagnosticat cu confuzie psihică, la intrarea în spital.

Potrivit rapoartelor, fostul fotbalist se chinuia să mănânce. Medicii au analizat probabilitatea ca el să aibă o encefalopatie hepatică – o tulburare a sistemului nervos cauzată de o boală hepatică severă, relatează DailyMail.

Soția lui a dat de înțeles că vizita lui la spital a fost doar pentru chimioterapie și controale standard, iar fiica sa Kely Nascimento a insistat că nu este nimic alarmant și că nu a fost „nicio surpriză sau urgență” în faptul că tatăl ei este spitalizat.

Cariera sa incredibilă este plină de realizări greu de egalat. Remarcabil este că a fost singurul jucător care a câștigat trei Cupe Mondiale, triumfând cu Brazilia în 1958, 1962 și 1970.

A fost ales sportivul secolului XX de către Comitetul Internaţional Olimpic (1999), fotbalistul secolului XX de către FIFA (2000) şi a câştigat Balonul de Aur (înmânat în ianuarie 2014).

Născut și crescut în favelele din Tres Coracoes, din Minas Gerais, Edson Arantes do Nascimento, numele său real,  a devenit cunoscut sub numele de Pele la școală. Pele s-a născut pe 23 octombrie 1940, într-o familie săracă, fiind nevoit în copilărie să vândă arahide pe stradă pentru a-şi ajuta părinţii.

Cu toate acestea, a devenit un talent prodigios, începând cariera la club la Santos, în statul Sao Paulo, la vârsta de doar 15 ani. A început să joace pentru echipa națională a Braziliei la vârsta de 16 ani și a marcat 1.279 de goluri în 1.363 de meciuri. Este recunoscut ca un record mondial Guinness, deși această cifră include meciurile amicale.

Pele s-a luptat cu probleme de sănătate timp de câțiva ani înainte de moartea sa.

Decesul lui Pele survine la 11 zile după încheierea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar şi la doi ani după dispariţia altui monstru sacru al fotbalului, argentinianul Diego Armando Maradona.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

VIDEO. Un fotbalist a murit după ce a fost lovit de fulger pe teren

Criză diplomatică Brazilia-Israel: Brasilia îl convoacă pe ambasadorul israelian