A murit Mircea Ionescu Quintus. Seniorul liberal avea 100 de ani

15 septembrie 2017, 15:05

Mircea Ionescu Quintus a fost decorat, în luna martie 2017, de preşedintele Klaus Iohannis la împlinirea vârstei de 100 de ani, iar în data de 15 mai, şeful statului a semnat decretul privind înaintarea în grad de general-maior (în retragere) – cu două stele a fostului preşedinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus.

Mircea Ionescu Quintus a fost politicianul care a trăit în timpul lui Carol al II-lea, l-a cunoscut pe Ion Antonescu şi i-a preţuit pe Regina Maria şi Regele Ferdinand. A prins două războaie mondiale şi o Revoluţie şi este omul datorita căruia PNL există şi astăzi.

Deţinut politic, mai mulţi ani, în perioada regimului comunist. A fost membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România; Veteran de război, decorat în 1942 cu Ordinul „Coroana României” cu spade şi panglici de Virtute Militară.

Născut in Crimeea, Mircea Ionescu Quintus este cel mai longeviv lider politic român. A fost căsătorit şi are un fiu, tot avocat.

A fost președinte al PNL în perioada 1993 – 2001, senator de Prahova în mai multe legislaturi și ministru al Justiției, în 1991-92.

A fost general de brigadă în retragere, grad care i-a fost conferit de fostul şef al statului, Traian Băsescu, şi a reuşit să demonstreze că nu a făcut poliţie politică, după ce a dat în judecată CNSAS care îi pusese numele pe lista foștilor colaboratori ai Securității. 

Mircea Ionescu Quintus a fost și autor de epigrame. Ultima a fost compusă şi rostită de acesta anul trecut, de ziua sa: „Spre-o suta anii mi se-adună / Ca în păduri semeţii brazi / Şi s-or găsi destui să spună / Ce mai înseamnă suta azi?”

Mesaj de condoleanțe transmis de preşedintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat regretul pentru vestea morții lui Mircea Ionescu-Quintus, președinte de onoare al Partidului Național Liberal într-un mesaj public și a transmis condoleanțe familiei.

„Ne-am despărțit astăzi de un adevărat senior al politicii românești, domnul Mircea Ionescu-Quintus. În ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a rămas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat și pe care l-a servit fără încetare.

Domnului Quintus îi datorăm multe lucruri bune din viața noastră publică, dar mai ales contribuția la revigorarea unei doctrine democratice în anii ’90 și la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului și integrității actului politic.

Așa a fost domnul Quintus și așa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn și responsabil, senin, cu spirit moderat și profund devotat țării sale. Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, însă moștenirea sa politică va rămâne pentru noi o profesiune de credință. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

‘Senior al politicii româneşti şi liberal autentic, Mircea Ionescu Quintus a fost şi va rămâne un model de politician care şi-a pus viaţa în slujba ţării şi a poporului din care se mândrea că face parte. Partidul Social Democrat transmite un mesaj de condoleanţe familiei lui Mircea Ionescu Quintus, exprimându-şi regretul pentru pierderea suferită de aceasta. Dumnezeu să îl odihnească în pace!’, se arată într-un comunicat PSD.

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna: ‘Prin moartea domnului Mircea Ionescu Quintus politica românească pierde o dată în plus modul de a face politică decent, echilibrat şi înţelept. Domnul Quintus era dintre puţinii politicieni care înţelegeau politica ca pe un fapt social, nu ca pe o luptă, ca pe o bătaie cu pumni în gură, cum am văzut în aceste zile. Odată cu pierderea lui, tabăra înţelepciunii politice devine mai săracă’,

Au mai transmis mesaje de condoleanțe Ion Iliescu, Varujan Vosganian, politicieni UDMR și PMP, Patriarhul Daniel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă