A murit Jacques Chirac, fost președinte al Franței

26 septembrie 2019, 13:06

„Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineaţă înconjurat de ai săi. În pace”, a declarat Salat-Baroux, soţul lui Claude Chirac, fiica fostului şef al statului francez.

Odată cu dispariția acestei figuri populare, se încheie o perioadă de jumătate de secol din istoria politică franceză, notează presa străină.

Admirat de colegii de partid sau de guvern și invidiat de adversarii  politici, era supranumit „Buldozerul” pentru tenacitate, energie și  viziunea politică. A început ca simpatizant al stângii, pentru ca apoi să devină un lider redutabil al dreptei franceze.

După ce și-a luat diploma în Științe politice la Institutul de Studii Politice din Paris, un semestru la Harvard și după ce a urmat cursurile Școlii Naționale de Administrație, Chirac și-a început cariera ca funcționar. A intrat imediat în politică. A ocupat diverse funcții, inclusiv de ministru al Agriculturii și ministru de Interne.

Jacques Chirac a fost prim-ministru al Franței din 1974 până în 1976 și din 1986 până în 1988. A fost, de asemenea, primar al Parisului din 1977 până în 1995.

Ca premier, Chirac a scăzut taxele, a îndepărtat controlul asupra prețurilor, a militat pentru pedepse aspre inclusiv pentru terorism și a promovat privatizarea afacerilor. După al doilea mandat de prim-ministru, și-a schimbat viziunea. A pledat pentru politici economice mai responsabile social.

În 1995 a fost ales președinte cu 52,6% din voturi, învingâmdu-l pe socialistul Lionel Jospin cu o campanie bazată pe eliminarea „fracturii sociale”.

A fost celebră opoziția sa față de intervenția americană în Irak. A promovat reducerea mandatului prezidențial de la 7 ani la 5, printr-un referendum desfășurat în anul 2000. La alegerile din 2002, a câștigat al doilea tur de scrutin cu 82,2% din voturi, învingându-l pe candidatul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen. Însă în timpul mandatului său popularitatea a scăzut drastic. A fost chiar unul dintre cei mai puțin populari președinți din istoria modernă a Franței.

S-a căsătorit în 1956 cu Bernadette Chodron de Courcel. Împreună au avut două fiice și au adoptat încă o fetiță. Decesul fiicei sale Laurence, în 2016, l-a marcat teribil, De atunci, aparițiile sale publice au fost tot mai rare.

Chirac a fost primul preşedinte al celei de-a V-a Republici condamnat de justiţia franceză. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în 2011, într-un caz de angajări fictive de pe vremea când era primar al Parisului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite