A murit Gabriel Moşoianu, cel mai mare acrobat român, supranumit „Regele circului”

31 octombrie 2021, 12:29

În 1965, la Circul de Stat se înfiinţează o trupă de „zburători”. Pe atunci tânărul de 30 de ani Gabriel Moşoianu aduna în jurul lui sportivi aflați în activitate – halterofili, gimnaşti şi acrobaţi.

Au urmat antrenamente epuizante, turnee istovitoare, câte cinci-șase ore de repetiţii în fiecare zi, toate acestea pentru ca trupa să ajungă la perfecţiune. Şi ajunge!

Trupa începe să bată record după record: coloana de patru, coloana de cinci, coloana de șase. Acesta era nivelul maxim, atins doar de o trupă din fosta Uniune Sovietică. Nimeni nu putea estima dacă poate fi realizată coloana de șapte.

(w460) Trupa MoÅŸ

Oamenii lui Moșoianu încercau această provocare la antrenamente și aveau succes, dar această acrobație nu fusese încercată într-un spectacol.

Faima românilor crește la nivel mondial. Acrobații noștri călătoresc pe tot globul, lucru rar în acea perioadă în care puțini puteau ieși din țară.

Atât soţia lui Gabriel, Agapia, cât şi cei doi băieţi, Gabriel Moșoianu Jr. şi Traian, făceau parte în acei ani din trupă.

Gabriel Junior a intrat şi el în Cartea Recordurilor cu „salt mortal la coloana de şase cu aterizare pe umeri”, iar în orașul brazilian Porto Alegre, unde s-a produs acest eveniment, a fost ridicat un monument pe care este înscrisă marea performanţă a românilor.

(w400) Trupa MoÅŸ

„Multă lume crede că m-am îmbogăţit din circ, dar pe vremea comunismului noi trăiam din cei 5 dolari pe care-i primeam ca diurnă în turnee, iar grosul valutei pentru prestaţiile noastre intra în conturile statului. S-a câştigat o avere de pe urma noastră. Acesta era însă preţul libertăţii de mişcare. Dar nu-mi pare deloc rău“, a mărturisit Moşoianu pentru ziarul Adevărul. În 1984, după ani multe repetiţii, trupa lui a reuşit să doboare recordul mondial cu un număr de „triplă piruetă la bară rusească“, adică o săritură în triplu şurub cu revenire pe o bară mobilă de numai trei centimetri, fără centură de siguranţă, performanţă care a fost doborâtă abia în 2014 de o acrobată din Rusia. Dar adevăratul succes a venit un an mai târziu. Pe 15 aprilie 1985, într-un spectacol la New York, în imensa sală Nassau Coliseum, în prezenţa preşedintelui Statelor Unite, Ronald Reagan, trupa Moşoianu a reuşit ceea ce în limbaj tehnic se numeşte „dublu salt la coloana de şapte fără lonjă de siguranţă“. Mai pe româneşte, o piramidă umană, alcătuită din şapte acrobaţi. Umerii unuia dintre ei trebuie să-i susţină pe ceilalţi şase, aruncaţi de bascula de la sol. Numărul a fost înscris în Cartea Recordurilor, iar ceea ce au făcut „fantasticii“ Moşoianu, aşa cum au fost numiţi, nu a mai reuşit nimeni nici până azi. În 1998, trupa Moşoianu, din care făceau parte de această dată cei doi băieţi, Gabriel Jr. şi Traian, antrenaţi de părinţii Gabriel şi Agapia, a intrat din nou în Cartea Recordurilor cu un „salt mortal la coloana de şase cu aterizare pe umeri“, iar în oraşul brazilian Porto Alegre, unde s-a produs acest eveniment, a fost ridicat un monument de marmură pe care este înscrisă marea performanţă a românilor.

Gabriel Moşoianu a fost răpus de coronavirus. Avea mai multe comorbidităţi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite