A murit fostul vocalist al trupei Compact, Leo Iorga. Avea 54 de ani şi suferea de cancer de 8 ani

2 noiembrie 2019, 13:17

Leo Iorga cochetează cu muzică rock încă din adolescență și, la 14 ani, devine toboşar în trupa Liceului „Ioan Slavici” din Arad, acolo unde s-a născut.

Din 1982, timp de șase ani, cântă cu diverse trupe alături de care, pe lângă tobe, îşi exersează vocea. Este anul în care întră în atenţia trupei timișorene Cargo, pentru care devine solist vocal. În acelaşi an ’88, Leo se alătură trupei Compact.

Urmează aproape nouă ani de glorie. Festivalul Rock din 1992 aduce lui Leo Iorga șansa de a fi pe aceeași scenă cu nume mari ale rockului mondial, precum Uriah Heep. A urmat o serie de concerte, iar timbrul vocal unic avea să-l transforme într-o legendă națională.

Anul 2011 îi aduce o veste cumplită. E diagnosticat cu cancer. Leo, însă, a mers mai departe și n-a renunțat la scenă. A luptat pentru viața lui, însă în ultima perioadă starea lui de sănătate s-a agravat.

În peste 30 de ani de activitate muzicală a dat viață unor melodii precum: ‘Singur în noapte’, ‘Să te gândești la mine’, ‘Toamnă în sufletul meu’ ori ‘Mă voi întoarce’.

Leo Iorga a fost internat în mai multe spitale şi a suferit câteva intervenții chirurgicale. Ultima apariţie pe scenă a fost la sfârşitul lunii septembrie când, la Arenele Romane, a fredonat refrenul piesei „Mă voi întoarce”, melodie care a făcut senzaţie în anii ’90.

 

 

Cântărețul și compozitorul Adrian Ordean a anunțat, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că Leo Iorga, fostul său coleg de trupă, a murit.

Leo Iorga s-a luptat mult timp cu o boală necruțătoare și în ultimul timp a fost internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală.

Născut pe 2 decembrie 1964, în Arad, Leo Iorga a debutat ca toboşar în trupa Liceului „Ioan Slavici” din localitate. Între anii 1984 şi 1985 a fost solist al grupului Pacific, iar, din 1985 până în 1988, a fost toboşar şi solist pentru Sui-Generis. Ulterior, el a devenit solistul trupei Cargo, după care, din 1988 până în 1996 a fost solist al Compact B, formată după scindarea Compact.

„Cine ești tu oare?”, un album compus de Adrian Ordean, include hituri rock care au rămas indisociabil legate de vocea lui Leo Iorga, precum „Cine ești tu oare?”, „Te visez mereu”, „Să te gândești la mine”, „Nu uita”, „Trenul Pierdut”, „Singur în noapte”, „Omul negru”.

După plecarea din Compact B, în 1996, a fondat trupa Schimbul 3, împreună cu Adi Ordean, apoi a fost solist al trupei Pacifica.

În 2012, el a fondat, împreună cu Adrian Ordean, trupa Pact, care a lansat, în aprilie 2014, albumul „Numărul Unu”.

Din discografia lui Leo Iorga mai fac parte albume precum „O altă tăcere” (2005, Pacifica).

În ultimii ani, Leo Iorga a avut mai multe probleme de sănătate. Astfel, în 2014, a fost operat pentru extirparea unei tumori cerebrale, iar, în 2011, a suferit o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei tumori canceroase la plămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite