A murit după ce a așteptat 2 ani un transplant de plămâni. Ultima postare a lui Călin Farcaș: "Nu mai am putere să mă lupt și cu statul"

Călin Farcaş, tânărul de 29 ani din Brașov care aștepta de 2 ani un transplant de plămâni, a murit în noaptea de luni spre marți, la Institutul "Marius Nasta" din Capitală. El a fost refuzat de clinicile din străinătate pentru că statul român nu mai are un acord încheiat cu Eurotransplant.

03 Iulie 2018, 10:26 (actualizat 05 Iulie 2018, 10:11) |
Statul i-a întors spatele lui Călin Farcaș
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Călin Farcaș a fost diagnosticat cu hipertensiune pulmonară în formă severă în 2016. A început tratamentul, însă boala s-a agravat.

Anul trecut, la DSP Brașov s-a depus dosar pentru efectuarea unui transplant pulmonar în străinătate. În același timp, medicii de la Marius Nasta au căutat soluții - au încercat să îi găsească un spital în străinătate în care să fie operat.

"Nu mai am putere să mă lupt și cu statul deși singurul impediment pe care îl am este un acord cu o clinică din Europa să mă salveze", scria Călin Farcaș în ultima postare pe Facebook.

"Este extrem de frustrant și umilitor prin ce sunt pus să trec, dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram salvat până acum, nu mai era nevoie de atâta suferință și disperare, nu doresc nimănui să treacă aproape zilnic razant pe lângă sfârșit... după 2 ani în care am privit moartea direct în ochi și am simțit că dețin controlul, acum am început să mă simt amenințat de ea", mai scria Călin.

Cazul său a devenit cunoscut în primavară, când a protestat împreună cu familia, prietenii şi zeci de braşoveni în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Călin Farcaș cerea atunci accelerarea procedurilor de transplant din România.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, Comisia multidisciplinară de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria a transmis că o intervenție în această unitate era prea riscantă.

"Datorită patologiei pulmonare foarte severe asociată cu o disfuncție cardiacă foarte importantă, Comisia Centrului de Transplant Pulmonar Spitalul Sf. Maria consideră riscurile morbidității și mortalității postoperatorii ca fiind foarte înalte, neputându-și asuma efectuarea transplantului în centrul nostru în acest moment", se arăta într-o adresă a comisiei.

Medicii recomandau efectuarea intervenției într-un centru de transplant pulmonar din străinătate.

În luna octombrie a anului trecut, Departamentul de Chirurgie de la Universitatea Medicală din Viena informa că spitalul nu mai  poate efectua operații de transplant pentru pacienții străini într-un număr la fel de mare ca în trecut.

"Numărul total de operații de transplant a trebuit să fie limitat la 5 pacienți pentru 2017 și la 5 pacienți pentru 2018. Această ofertă a fost convenită de Ministerul român al Sănătății și administrația Spitalului General din Viena (n.r. clinica AKH)".

La acel moment, cele 5 locuri disponibile pentru 2017 erau deja ocupate de pacienți "foarte tineri și cu o situație foarte urgentă".

(w500) Scrisoarea

Ministrul Sorina Pintea a subliniat că în 2017 s-a efectuat un singur transplant, iar AKH nu a luat anul acesta niciun pacient. "Eu cred în continuare că putem avea o colaborare cu AKH-ul", a declarat Pintea.

Ea a subliniat că statul român avea banii pentru acest transplant. Tânărul reușise să strângă 200 de mii de euro pentru operație.

31 de pacienți sunt în acest moment pe listele de așteptare la Agenția de transplant.

Senatul a ţinut un moment de reculegere în şedinţa de plen în memoria lui Călin Farcaş.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 3°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 1°C 4°C
CONSTANTA 2°C 6°C
CRAIOVA 2°C 1°C
BRASOV 3°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI