A murit Doina Cornea. Fosta disidentă a regimului comunist avea 88 de ani

4 mai 2018, 08:02

Una dintre cele mai importante personalități ale opoziției anticomuniste din România, Doina Cornea s-a născut în 1929 la Brașov și s-a remarcat în ultimii ani ai dictaturii prin atitudinea anticomunistă.

A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză a Facultății de Filologie de Universității Babeș-Bolyai din Cluj, de unde a fost destituită în 1983 și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi si amenințări.

Între 1982 și 1989, a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov, care s-au revoltat la 15 noiembrie 1987. Ambii au fost arestați pentru 5 săptămâni.

A fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe.

După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în CFSN, din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic.

A fondat Forumul Democrat Antitotalitar din România, ca mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România.

A fost membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria.

A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste şi a ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective.

Reacții după moartea Doinei Cornea

Moartea Doinei Cornea a fost anunțată pe Facebook de fiul fostei disidente, Leontin Iuhas: „Doina Cornea. Aşa cum a venit a şi plecat. În luna mai. După o viaţă plină de încercări a pornit spre marea Încercare. A pornit spre o lume mai bună, a păşit pe un tărâm lipsit de ură şi răutăţi. Dumnezeu să o ţină aproape de El! Atunci când voi şti voi anunţa programul de înmormântare. Toţi aceia care au iubit-o, şi doar aceia, sunt bineveniţi. Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică„.

Este unul dintre cele mai importante repere ale României. Mă uit cu groază ce înseamnă astăzi un reper și mă oripilează faptul că tot soiul de neica nimeni au devenit repere și o ființă ca Doina Cornea a fost trecută în tăcere„, a declarat jurtalistul Petre Mihai Băcanu,  fost director al publicației România Liberă, la TVR1.

A fost „un caracter puternic, atent la principii și care nu a fost dispus să facă compromisuri„, a declarat despre Doina Cornea directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru.

Era o femeie de un profund patriotism, și sincer patriotrism românesc. Ceea ce, în ziua de azi, pare ciudat, dar în acea vreme erau destui oameni care aveau această atitudine„, a spus, la rândul său, Marian Munteanu, fost lider al Pieței Universității, despre Doina Cornea.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că Doina Cornea a întruchipat „simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti în timpul comunismului”. Şeful statului a transmis un mesaj de condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o pe disidenta anticomunistă.

Am aflat cu profundă tristeţe despre dispariţia doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenţei anticomuniste. Aduc un omagiu personalităţii istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea. În anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv şi a scris numeroase texte şi scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziarişti şi a contactat personalităţi ale lumii contemporane pentru a denunţa abuzurile totalitarismului ceauşist. A suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuţia, anchetele şi umilinţele la care a fost supusă de către Securitate. A susţinut revolta muncitorilor braşoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanţelor, manifestaţiei anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbuşirea comunismului, a rămas o voce autentică a societăţii civile„, se arată în mesajul preşedintelui, difuzat presei de Administraţia Prezidenţială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite