Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit privat de libertate

Disidentul chinez Liu Xiaobo
Disidentul chinez Liu Xiaobo
14 iulie 2017, 08:18

A fost arestat în 2009 si a primit o sentinta de 11 ani pentru incitare la subversiune impotriva puterii de stat. Beijingul s-a opus plecarii sale in strainatate pentru tratament.

Presedinta Comitetului Nobel a declarat ca guvernul chinez are o grea responsabilitate pentru moartea dizidentului.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de naziști.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au reiterat apelul UE la „eliberarea tuturor prizonierilor de conștiință” din China după decesul disidentului Liu Xiaobo, mort joi de cancer, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ne-am exprimat constant opoziția față de condamnarea lui și am cerut eliberarea sa”, au reamintit cei doi lideri europeni într-un comunicat.

„În aceste clipe, facem un apel la autoritățile chineze să îi permită soției acestuia, Liu Xia, și familiei să îl îngroape pe Liu Xiaobo în locul și în modul în care doresc și să îi lasă să țină doliu în pace”, au subliniat ei.

Beijingul a respins vineri „declarațiile deplasate” ale mai multor țări străine cu privire la moartea în detenție a disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, afirmând că este vorba despre o „afacere internă” chineză.

„China este un stat de drept. Tratamentul dosarului Liu Xiaobo ține de problemele interne chineze, iar țările străine nu sunt în poziția de a face declarații deplasate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang, citat de agenția Xinhua.

„Lansăm un apel țărilor în cauză să respecte suveranitatea justiției chineze”, a adăugat el, la o zi după decesul opozantului politic care s-a stins din viață din cauza unui cancer hepatic la câteva săptămâni după ce fusese plasat în libertate condiționată într-un spital din nord-estul țării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite