A murit comentatorul sportiv Cristian Țopescu, la vârsta de 81 de ani. Trupul său va fi depus joi la TVR

15 mai 2018, 16:27

Comentatorul sportiv Cristian Țopescu a încetat din viață, marţi, la ora 16.00, în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Elias din Capitală, unde a fost internat de urgență acum o săptămână. Cristian Țopescu suferea de diabet, iar starea sa de sănătate s-a degradat brusc. A făcut stop cardio respirator și nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Televiziunea Română regretă dispariţia lui Cristian Ţopescu, vocea sportului românesc. Trupul marelui om de televiziune va fi depus joi, 17 mai, în Studioul 2 al TVR, iar cei care doresc să îşi ia rămas bun de la Cristian Țopescu pot veni în intervalul 11.00-19.00.

Nu e român care să nu fi trăit intens, împreună cu el, un meci de fotbal, de handbal, o competiţie de gimnastică sau de patinaj artistic. Cristian Ţopescu era o enciclopedie a sportului. Ar fi putut să bată oricând recordul de vorbe. Era meticulos, riguros şi pasionat. Mereu interesat să transmită cât mai multe informatii: despre jucători, echipă, miză, oraşul in care se desfasura competiţia sau stadionul care o găzduia.

A comentat cu plăcere toate sporturile, dar mai ales handbal masculin, gimnastică, tenis şi fotbal.

În anul 1964, televiziunea l-a luat de mână şi l-a vrăjit. A ajuns cel mai cunoscut comentator sportiv. La un moment dat, comuniştii i-au interzis să mai intre pe post pentru că într-un meci de fotbal făcuse referire la jucători care erau curtaţi de echipe de afară. Conducerea țării credea că încuraja tinerii să plece din ţară. Ulterior, a revenit în casele românilor, acolo unde a rămas până în 2004.

„A apărut o propunere din partea Televiziunii Române de a colabora pentru comentarii sportive şi mi-am dat seama la un moment dat că nu mai pot face faţă pe două fronturi – şi sportiv de performanţă şi comentator la TVR. (…) Am optat pentru televiziune„, își amintea Cristian Țopescu în urmă cu doi ani, într-unul dintre interviurile acordate Știrilor TVR.

Rezultatele minunate ale Nadiei Comăneci sau ale lui Ivan Patzaichin, momentele de emoţie pe care ni le-a adus Naţionala României de fotbal, multe alte momente fantastice ale sportului românesc au ajuns în casele noastre şi prin vocea lui Cristian Ţopescu.

„Povestea e lungă şi are un singur numitor comun, şi anume pasiunea pentru ceea ce faci”, spunea, la Interviurile Telejurnalului, Cristian Țopescu:

Cristian Țopescu s-a născut pe 26 martie 1937, în Bucureşti. A absolvit Şcoala de Grăniceri de la Oradea și Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport. A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti, între 1953-1964, unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole în 1960 şi 1962. S-a retras din activitatea sportivă și a devenit, din 1967, reporter sportiv la Televiziunea Română. Ulterior a devenit comentator sportiv. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999).

Pentru activitatea sa a primit nenumărate premii și distincții. Cele mai importante dintre ele sunt Decoraţia regală ‘Nihil Sine Deo’, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, acordată de Regele Mihai I, la 13 septembrie 2010 și Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Cavaler, conferit de preşedintele României, Klaus Iohannis la 22 martie 2017.

Cristian Țopescu era căsătorit cu realizatoarea TV Christel Ungar, cu care are un fiu, Felix Sebastian. Comentatorul mai are doi copii din două căsătorii anterioare, Cristina (crainică şi realizatoare TV) şi Cristian.

Rămas bun, Cristian Țopescu!

Televiziunea Română regretă dispariţia lui Cristian Ţopescu, vocea sportului românesc: „Comentator de legendă, a fost vocea care a adus în casele românilor marile performanţe ale sportivilor noştri, anunţând prima notă de 10 din istoria gimnasticii, mondialele de fotbal unde tricolorii au intrat în istorie sau victoria Stelei în Cupa Campionilor. În urmă cu 51 de ani, tot într-o lună de mai, Cristian Ţopescu făcea cunoştinţă cu Televiziunea Română şi cu meseria care avea să îi definească întreaga viaţă. Începând cu anul 1967, a lucrat în TVR ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor şef sport, realizator de emisiuni, director general adjunct, consilier PDG. Colegii din TVR sunt alături de familia îndoliată„.

Nadia Comăneci, campioană olimpică la gimnastică: Cred că fiecare ar trebui să se oprească un minut şi să mulţumească acestui om minunat pentru ce a făcut pentru România şi pentru sportul românesc.

Comentator sportiv TVR, Alina Alexoi: L-am văzut acum câteva zile. A fost ca o scurtă, dar intensă „la revedere” din partea mea. Ultimul cuvânt pe care l-am auzit din partea lui este “Nadia”.

Andreea Răducan, campioană olimpică şi mondială la gimnastică: Am crescut cu vocea dumnealui urmărind competiţiile de gimnastică. La vremea aceea nu mă gândeam că peste câţiva ani voi fi eu cea ale cărei exerciţii vor fi comentate de către domnul Ţopescu, pentru ca mai apoi să am posibilitatea de a comenta alături de dumnealui. Un om excepţional.

Dumitru Graur, comentator sportiv: A lăsăt în Televiziunea Română o mulţime de lucruri extraordinar de bine făcute. Numele său rămâne legat de cele mai mari performanţe ale sportului românesc şi va rămâne pe vecie.

Emil Grădinescu, comentator sportiv: Toţi am avut de învăţat de la el. A adus oameni în faţa televizoarelor. Cât comenta Ţopescu era altceva.

Ion Ţiriac, om de afaceri, fost tenismen: Un om mare, un mare scriitor, un cronicar şi un jurnalist de excepţie. Dumnezeu să-l odihnească pe acest mare român!

Ionel Stoica, comentator sportiv: Omul ăsta a fost hărăzit să devină comentator. A fost născut pentru asta. Dar apoi a adăugat foarte, foarte multă muncă. Pasiunea lui nu avea limite.

Cristian Gațu, fost director FRH: Un comentator precum Cristian Țopescu se naște o dată pe mileniu.

Președintele României, Klaus Iohannis: Vocea sa inconfundabilă, care a emoționat o țară întreagă, ne-a făcut pe toți să simțim că suntem părtași la performanțele sportivilor noștri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite