A murit cercetătorul care a descoperit virusul HIV. Luc Montagnier a trăit 89 de ani

Luc Montagnier
Luc Montagnier
10 februarie 2022, 21:49

Cercetătorul a primit premiul Nobel pentru Medicină în 2008 pentru identificarea, în 1983, a virusului HIV, care provoacă SIDA („sindromul imunodeficienţei umane dobândite”), alături colegii săi de la acea vreme, Françoise Barré-Sinoussi şi Jean-Claude Chermann.

Luc Montagnier a făcut descoperiri semnificative cu privire la natura virusurilor şi a contribuit la înţelegerea modului în care virusurile pot altera informaţia genetică a organismelor gazdă.

Dar Luc Montagnier a devenit o figură controversată în ultimii ani, mai ales după declaraţiile din 2017 împotriva vaccinurilor.

Iar în ultimii doi ani a venit cu ipoteze despre SARS-CoV-2, care au fost considerate controversate de comunitatea ştiinţifică: în opinia sa, coronavirusul a fost creat într-un laborator din China.

SIDA este provocată de virusul imunodeficienţei umane, HIV, care atacă şi distruge progresiv sistemul imunitar al organismului, arată www.anm.ro.

SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV.

Boala se manifestă prin infecţii grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecţiuni ale creierului şi ale sistemului nervos central. Pentru a se reproduce, HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar.

Virusul pătrunde în organism prin contact sexual, prin contaminare cu sânge infectat sau de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii, al naşterii şi al alăptării. HIV poate fi prezent în lichidele biologice, ca sânge, spermă, secreţii vaginale şi laptele matern.

O persoană seropozitivă la HIV (al cărei sânge conţine anticorpi specifici îndreptaţi împotriva virusului HIV, ceea ce dovedeşte infectarea sa cu acest virus) nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuşi purtătoare de virus şi deci susceptibilă să îl transmită.

Nu toate persoanele infectate cu virusul HIV manifestă şi SIDA.

Experienţa de peste 30 de ani în gestionarea bolii mai arată că singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite