A murit cantautorul Doru Stănculescu. A fost membru fondator al Cenaclului Flacăra

Doru Stănculescu
Doru Stănculescu
23 august 2021, 19:45

Născut la 25 iunie 1950 la Bucureşti, Doru Stănculescu a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra și a debutat în anul 1968 cu melodia „Ion Crâşmaru”, pe versuri de Octavian Goga. Arhitect de profesie, era fratele cântăreţei Mihaela Mihai.

A realizat muzica filmului „Porţile albastre ale oraşului” (1974), în regia lui Mircea Mureşan.

Primul material discografic al cântăreţului, un disc single, a fost editat în anul 1979 de casa de discuri Electrecord. Printre hit-uri se numără „Şambala”, „Ion Vodă Cumplitul”, „Ai, hai…”, „Ecou de romanţă”, „Fără petale”.

De mic a fost atras de muzică, iar părinţii i-au cumpărat o vioară şi a studiat acest instrument câţiva ani, după care a început să cânte la chitară. Aşa a început să compună şi să cânte. A cântat încă din liceu, din clasa a X-a, când şi-a făcut o trupă, potrivit site-ului mnlr.ro.

A compus pe versuri de Ion Minulescu, George Bacovia şi Octavian Goga. De altfel, a debutat, în 1968, cu melodia „Ion Crâşmaru”, pe versuri de Octavian Goga.

Doru Stănculescu a fost primul folk-ist care a apărut la televiziune, „idol pentru generaţiile de tineri răzvrătiţi”, arată sursa citată.

A lansat primul disc single la casa de discuri Electrecord în anul 1979 – „Ai, hai / Cântec între apele ţării”.

Au urmat albumele retrospective „De-alaltăieri şi până ieri” – Vol. I (CD/MC, Intercont Music, 1998) – produs şi înregistrat de Valeriu Sterian şi „De-alaltăieri şi până ieri” – Vol. II (CD, Intercont Music, 2005) – produs şi înregistrat de Dan Andrei Aldea, potrivit  discogs.com.

A fost primul laureat al primului Festival Studenţesc „Primăvara baladelor” organizat de Universitatea Bucureşti şi găzduit de Aula de la Drept, cu Marele Premiu, în aprilie-mai 1973.

A fost primul folk-ist creator de muzică de film de lungmetraj pentru pelicula „Porţile albastre ale oraşului” (1973), în regia lui Mircea Mureşan, şi pentru pelicula „Ultima noapte a singurătăţii” (1975), în regia lui Virgil Calotescu, potrivit site-ului cinemagia.ro.

De asemenea, a fost primul laureat al primului Mare Premiu al Cenaclului Flacăra şi membru fondator al Cenaclului Flacăra, din septembrie 1973, la spectacolele căruia a participat până la desfiinţarea acestuia.

A primit Premiul pentru întreaga activitate artistică la Festivalul naţional de muzică folk „Om bun” (1996) şi Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor la gala muzicală „O zi printre stele” (6 mai 2002).

A cântat cu Sorin Minghiat, alături de Ioan Gyuri Pascu, Zoia Alecu, Pact by Leo Iorga & Adi Ordean, Radu Captari, Eugen Avram, Leon Magdan (Teatrul de Umbre), Marius Baţu (Poesis), Florian Stoica şi Victor Solomon (Conexiuni), în cadrul primei ediţii a concertului caritabil „Un pas înainte” din 3 decembrie 2014, scopul artiştilor reuniţi la spectacol fiind acela de a veni în ajutorul copiilor cu handicap de la Şcoala Specială nr. 1 din Bucureşti.

În 2017, Doru Stănculescu a cântat la Sala Palatului din Capitală, alături de alţi artişti ai muzicii folk, în cadrul spectacolului „Remember Cenaclul Flacăra”, organizat de Andrei Păunescu. Şi în anul următor, a cântat la spectacolul de la Bucureşti al turneului naţional „Remember Cenaclul Flacăra”, care a reunit artişti din toate generaţiile Cenaclului într-o seară memorabilă, dedicată ţării, iubirii, părinţilor, dreptăţii şi libertăţii.

De asemenea, a participat, alături de alţi artişti, la spectacolul eveniment Cenaclul Flacăra Adrian Păunescu – Simfonic, care a avut loc la 1 noiembrie 2019, la Sala Palatului din Bucureşti.

A susţinut recitaluri alături de Mircea Vintilă, Alexandru Andrieş, Ada Milea, Mircea Bodolan, Zoia Alecu, Adrian Beznă, Eugen Avram, Cristian Dumitraşcu şi Nicu Zotta, în prima zi a celei de-a 30-a ediţii a Festivalului Om Bun, o ediţie aniversară cu 30 de recitaluri online oferite de 30 de artişti folk, ce a avut loc în perioada 29-30 martie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite