A murit actriţa Sanda Toma, „unul dintre membrii cei mai importanţi ai familiei Teatrului de Comedie”

26 noiembrie 2022, 14:02

”Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanția ai familiei Teatrului de Comedie. Cu fiecare om care ne părăseşte se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru şi a spectatorilor, este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire”, se arată pe pagina de Facebook a teatrului.

S-a născut la 27 octombrie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Teatru ”I.L. Caragiale”, la clasa profesoarei Aura Buzescu, având-o ca asistentă pe Sorana Coroamă Stanca, iar în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu, asistat de Beate Fredanov, potrivit www.tnb.ro.

Sanda Toma a făcut parte din ”generaţia de aur” a IATC, împreună cu Draga Olteanu-Matei şi Amza Pellea.

A fost repartizată la Teatrul Naţional din Craiova (1956-1958), unde a jucat primele sale roluri: Rosina în ”Bărbierul din Sevilla” de Pierre Augustin de Beaumarchais, regia Val Mugur, Essie în ”Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw, regia Ion Olteanu, Cecily în ”Bumbury” de Oscar Wilde, tot în regia lui Ion Olteanu, Checca în ”Gălcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Dinu Cernescu, Liusea în ”Ani de pribegie” de Aleksei Arbuzov, regia Val Mugur, dar şi Tinca, în spectacolul ”Tudor din Vladimiri” de Mihnea Gheorghiu sau ”Mormolocul” de Vasile Niţulescu, ambele în regia lui Radu Penciulescu.

S-a numărat printre actorii care au fost chemaţi de maestrul Radu Beligan la înfiinţarea trupei Teatrului de Comedie din Bucureşti, în toamna anului 1960, notează http://aarc.ro.

La Teatrul de Comedie din Bucureşti a jucat, între 1961-1994, în numeroase spectacole de mare succes, între care: ”Burghezul gentilom” de J.B.P. Moliere (regia Lucian Giurchescu), ”Casa inimilor sfărâmate” de George Bernard Shaw (regia Radu Penciulescu), ”Rinocerii” de Eugene Ionesco (regia Lucian Giurchescu), ”Troilus şi Cressida” de William Shakespeare (regia David Esrig), ”Insula” de Mihail Sebastian (regia Crin Teodorescu), ”Fata Morgana” de Dumitru Solomon (regia Mihai Dimiu), ”Mutter Courage” de Bertold Brecht (regia Lucian Giurchescu), ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale (regia Lucian Giurchescu), ”Trei surori” de A.P. Cehov (regia Lucian Giurchescu), ”Strigoi la Kitahama” de Kobo Abe (regia Cătălina Buzoianu), ”Învaţă-mă, Céline!” de Maria Pacôme (regia Lucian Giurchescu, 2011).

”Siciliana” de Aurel Baranga, ”Titanic vals” de Tudor Muşatescu şi ”Hangiţa” de Carlo Goldoni (toate în regia lui Sică Alexandrescu), ”Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward (regia Ion Cojar), ”Complexul România” de Mihaela Michailov (regia Alexandra Badea), ”Dulcea pasăre a tinereţii” de Tennessee Williams (regia Tudor Mărăscu), ”Egoistul” de Jean Anouilh (regia Radu Beligan), ”Comedie Roşie” de Constantin Turturică (regia Alexandru Tocilescu), ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec (regia Florin Fătulescu), ”Toţi fiii mei” de Arthur Miller (regia Ion Caramitru) sunt doar câteva dintre spectacolele în care Sanda Toma a jucat, ca actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.

În cinematografie a debutat, în 1962, cu rolul din ”Celebrul 702”, în regia lui Mihai Iacob, dar a devenit cunoscută cu rolul din filmul ”Zestrea” (1972), în regia Letiţiei Popa. Alte filme: 1960 – ”Bădăranii” (regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi), ”Darclee” (regia Mihai Iacob); 1976 – ”Bunicul şi doi delincvenţi minori” (regia Maria Callas Dinescu), ”Tufă de Veneţia” (regia Petre Bokor); 1978 – ”Un om în loden” (regia Nicolae Mărgineanu); 1985 – ”Promisiuni” (regia Elisabeta Bostan); 1987 – ”Figuranţii” (regia Malvina Urşianu); 1990 – ”Harababura” (regia Geo Saizescu); 1991 – ”Divorţ din dragoste” (regia Andrei Blaier); 1995 – ”Aici nu mai locuieşte nimeni (regia Malvina Urşianu); 1998 – ”Train de vie”/ ”Trenul vieţii” (regia Radu Mihăileanu); 2002 – ”Les percutes”/ ”Ţăcăniţii” (regia Gerard Cuq), ”Tandreţea lăcustelor” (regia Dan Necşulea); 2014 – ”Cripta” (regia Cornel Gheorghiţă), conform www.cinemagia.ro şi lucrării ”124 Cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

A lucrat în Televiziunea Română a anilor ’60-’70, când a prezentat mai multe emisiuni: ”Magazin 111”, ”Post Meridian”, ”Zigzag”, ”Album Duminical”, potrivit http://tvr2.tvr.ro.

VIDEO – Sanda Toma, arhiva TVR

În octombrie 2009, Teatrul Naţional Radiofonic a sărbătorit-o pe Sanda Toma, la împlinirea vârstei de 75 de ani, printr-o serie de spectacole radiofonice difuzate la România Cultural, în seria de emisiuni „Mari spectacole”.

Premii şi distincţii: Premiul II interpretare la ”Concursul tinerilor artişti din teatrele dramatice” (1957), Premiul III interpretare la Concursul republican din 1959, Meritul Cultural clasa a IV-a, Ordinul Muncii clasa a III-a şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică acordat în 2002, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti „festCO 2010” (2010).

A fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Kate Keller în spectacolul ”Toţi fiii mei”, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, în cadrul ediţiei 2010 a Galei Premiilor UNITER.

La 27 martie 2019, actriţa Sanda Toma a fost omagiată cu Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a XIII-a ediţie a Galei Gopo, care a avut loc la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, notează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite