A murit actrița Jeanne Moreau

31 iulie 2017, 12:10

Jeanne Moreau, o actriță cu o frumusețe senzuală și o inimitabilă voce cu accente grave care i-a fascinat pe unii dintre cei mai mari regizori de film din Franța pe parcursul unei cariere de 65 de ani, a fost descoperită decedată în reședința ei din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne d’Hauteserre, primarul celui de-al optulea arondisment din Capitala franceză.

Născută pe 23 ianuarie 1928, Jeanne Moreau a fost actriță, cântăreață, scenaristă și regizoare.

A câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță la Cannes în 1960, cu pelicula „Șapte zile… șapte nopți”, Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină pentru „Viva Maria!”, în 1965, și premiul César pentru cea mai bună actriță, cu filmul „The Old Lady Who Walked in the Sea”, în 1992.

A primit mai multe distincții pentru întreaga sa carieră, inclusiv o recunoaștere BAFTA, în 1996.

Moreau și-a făcut debutul în 1947 și a devenit una dintre actrițele de frunte ale celui mai vechi teatru din Paris, Teatrul de Comedie Franceză.

În film a început cu roluri mici, 2 ani mai târziu. A jucat alături de Fernandel și Jean Gabin.

Anii ’60 au fost cei mai fructuoși din punctul de vedere al aparițiilor cinematografice. Moreau a continuat să joace în filme până la vârsta de 80 de ani.

A lucrat cu regizori de renume – Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Luis Buñuel, Elia Kazan, Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Carl Foreman, Manoel de Oliveira.

Orson Welles a numit-o „cea mai mare actriță din lume”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite