Doliu în lumea teatrului și filmului din România. A murit actorul Mitică Popescu. „Medicii, zilele trecute, au spus că a făcut ‘un atac de inimă frântă’. Imaginea soției lui, Leopoldina Bălănuță, l-a urmărit până în ultima clipă”

3 ianuarie 2023, 17:42

Sunt profund îndurerat de pierderea lui Mitică Popescu – un actor deosebit, un actor cu o gamă largă de interpretare și un actor care își iubea profesia și și-o respecta. Se împuținează lumea celor din teatru care aveau aceste obiceiuri, odată cu dispariția lui„, a declarat, pentru Ora de știri, Victor Rebengiuc.

Îmi pare foarte rău, dar asta e viața, cu toții ne așteptăm să o încheiem la un moment dat, așa că să-l odihnească Dumnezeu„, a spus Victor Rebengiuc.

Mitică Popescu s-a născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti. Mama lui a vrut ca el să devină preot, dar Mitică Popescu a mers la Facultatea de Teatru şi a devenit actor.

Mulţi ani după aceea, tatăl său l-a tot întrebat când îşi va căuta „o meserie”.

În timp ce era student, pe când se întorcea de un Crăciun de la Institutul de Teatru și Film, a asistat la discuția unor persoane, unele dintre ele necunoscute, despre cum acestea au scris Ambasadei SUA, cu speranța că vor putea pleca din țară. După mai puțin de o lună, cei mai mulți dintre ei au fost arestați. În luna noiembrie a următorului an, a fost chemat și Mitică Popescu să dea declarații despre această întâlnire.

A fost încarcerat, anchetat și trimis în colonia de muncă de la Periprava. A fost închis timp de 3 ani.

A fost, cum sunt eu așa, nu băftos întotdeauna, adică să mi se întâmple ceva bun trebuie să mai treacă niște timp, dar de asta poate o să și mor mai târziu decât trebuia, declara el anul trecut, într-un interviu pentru Muzeul Național al Literaturii Române, relatând experiența încarcerării.

Actor cu farmec aparte, distins cu numeroase premii, a jucat în zeci de piese și filme, interpretând creaţii complexe – dramatice, comice, muzicale.

Mitică Popescu a fost decorat pe 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. În 2009 a primit distincția UNITER pentru întreaga carieră.

Nelipsit de la emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române, a colaborat cu Ovidiu Dumitru, Sergiu Ionescu, Dan Mihăescu.

Actorul a fost din 1999 gazda emisiunii „D’ale lu’ Mitică”, care dezvăluie realitatea necosmetizată din România rurală.

A interpretat timp de 23 de ani textele şi gagurile create special pentru el de realizatorul şi scenaristul Cristian Vlad.

Am colaborat cu Mitică Popescu 23 de ani, o perioadă extrem de lungă pentru orice gen de emisiune din România. A fost un om de o probitate profesională și o modestie extraordinare, cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Îi sunt recunoscător pentru că atâția ani l-am putut avea alături și am putut să realizăm una dintre cele mai de succes emisiuni ale Televiziunii Publice, a declarat Cristian Vlad pentru Ora de știri.

Mitică Popescu a fost căsătorit cu actrița Leopoldina Bălănuță.

„A fost extrem de îndrăgostit de soția lui. (…) Toată viața lui nu și-a scos verigheta de pe mână, indiferent că a jucat la televiziune, că a jucat la teatru, i-a purtat un respect și a avut față de ea niște sentimente extraordinare. Și pot să vă spun că medicii, zilele trecute, au spus că a făcut un atac de inimă frântă, ceea ce înseamnă că imaginea soției lui l-a urmărit până în ultima clipă”, a subliniat realizatorul și scenaristul Cristian Vlad.

„Nu degeaba spunea că actorii sunt ai tuturor și ai nimănui”, rememorează Carmen Movileanu, fost realizator TVR.

„Avea un umor absolut special, rafinat și delicat, ca și comportamentul lui. Era un elegant care trăia extrem de discret, povestea foarte puțin despre el. Chiar și atunci când avea probleme, el nu avea probleme”, a povestit Carmen Movileanu.

Era un exemplu de eleganță, un exemplu de punctualitate, un exemplu de profesionalism, se lucra extraordinar de ușor și de bine cu el – la fiecare prezență în studio aveai ceva de învățat în plus de la Mitică Popescu. Se pare că stelele acestea care au ajuns pe pământ ca să strălucească foarte tare acum se retrag pe boltă. Îmi pare foarte rău. Sunt profund marcată de pierderea lui Mitică și mă gândesc cu sufletul frânt și la teatrul românesc, care mai pierde cu fiecare dispariție câte o mare valoare„, a conchis Carmen Movileanu.

Actorul Mitică Popescu a avut o prezenţă „inconfundabilă, elegantă şi puternică”, se arată pe pagina Ministerului Culturii.

Ministerul aminteşte că, în televiziune, emisiunea sa „De-ale lui Mitică” a reuşit ani la rând să surprindă cu umor, uneori amar, viaţa românilor, cu bune şi cu rele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite