A murit actorul David Prowse, cel care l-a interpretat pe Darth Vader în seria originală Războiul Stelelor

David Prowse în rolul lui Darth Vader
David Prowse în rolul lui Darth Vader
29 noiembrie 2020, 14:05

Artistul avea 85 de ani. Inițial a fost culturist și halterofil, dar în anii 70 și-a început carieră pe marile ecrane.

A jucat roluri mici în producții din Marea Britanie, țara lui natală.

Notorietatea i-a adus-o celebrul personaj imaginat de George Lucas. Accentul său britanic nu era însă potrivit pentru Darth Vader, așa că vocea i-a fost înlocuită de actorul american James Earl Jones.

Prowse  a jucat roluri de monştri în filme, înainte de a fi invitat de George Lucas pentru o audiţie în rolurile lui Vader şi Chewbacca. El l-a ales pe Vader şi, întrebat de ce, a răspuns: „Toată lumea îşi aminteşte ticălosul”. Rolul lui Chewbacca a ajuns la Peter Mayhew care a murit anul trecut, notează Mediafax.

Născut la Bristol în 1935, Dave Prowse a fost  crescut de mama sa şi nu şi-a cunoscut niciodată tatăl. A dezvoltat o pasiune pentru culturism şi antrenament cu greutăţi la începutul adolescenţei şi a concurat la competiţiile Mr Universe, unde a devenit prieten cu Arnold Schwarzenegger şi Lou Ferrigno.

A câştigat de trei ori campionatul britanic de haltere cu greutăţi şi a fost selectat pentru a reprezenta Anglia la Jocurile Commonwealth din 1962 din Perth, Australia.

Primul film al lui Prowse a fost Casino Royale din 1967, unde a jucat Monstrul lui Frankenstein. Deşi distribuţia s-a bazat pe statura lui Prowse, el a dezvoltat un puternic interes în actorie şi a decis să o continue mai departe. CV-ul său include roluri în A Clockwork Orange de Stanley Kubrick şi multe filme Horror. El a fost antrenorul personal care l-a pregătit pe Christopher Reeve pentru rolul lui Superman în 1978.

Cariera lui Prowse ca actor a durat 50 de ani, dar rolul său de Sith Lord în Star Wars i-a adus faima internaţională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă