A început vânătoarea de teroriști după atacul de la Manchester. Membri ai familiei atacatorului sinucigaș, arestați în Libia

24 mai 2017, 08:24

ORA 21.15 Și tatăl lui Salman Abedi, cel care a fost identificat drept atacatorul sinucigaș de la Manchester Arena, a fost arestat la Tripoli, potrivit unui purtător de cuvânt al unui serviciu antitero local – Rada, citat de Reuters.

Cine era Salman Abedi? Ce se știe despre atacatorul sinucigaș de la Manchester Arena

Ramadan Abedi a fost reținut în fața casei lui din suburbia Ayn Zara, Tripoli. Un martor a povestit că a fost încătușat de oameni înarmați, care l-au preluat în vehicule civile.  Nu există detalii despre motivele pentru care a fost luat în custodie.

Fratele mai mic al lui Salman Abedi, Hashem Abedi, a fost arestat marți seară. El a menținut legătura Salman Abedi și este suspectat că plănuia să comită un atac în Capitala Libiei.

„Avem dovezi că era implicat în gruparea Stat Islamic împreună cu fratele său. Eram pe urmele lui de mai bine de o lună și jumătate”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Menținea legătura cu fratele său și a știut despre atac”, a adăugat oficialul.

Fratele mai mic al lui Salman Abedi a călătorit de la Londra la Tripoli pe 16 aprilie.

ORA 20.00 Anchetatorii britanici sunt pe urmele unor posibili complici, transmite Adelin Petrișor pentru Telejurnal.

Știm cu siguranță din surse BBC că teroristul de 22 de ani nu a asamblat bomba. Sunt alți oameni care au produs această bombă și care i-au livrat-o.

S-ar putea să asistăm în zilele următoare la noi arestări, preconizează trimisul special al TVR la Manchester.

În urma atacului, peste 100 de persoane au fost rănite. 64 sunt în stare gravă, dintre care 20 în stare critică. Cel puțin 12 au vârste până la 16 ani.

EXCLUSIVITATE „N-am de ce să-mi fac griji. Avem încredere în poliție, în servicii”. Românii din Manchester, mărturii după atac

ORA 19.35 Încă un bărbat bănuit că face parte din rețeaua teroristă care a pus la cale atacul de la Manchester Arena a fost arestat miercuri seară.

Suspectul a fost surprins în orașul Wigan, situat la 27 de kilometri vest de Manchester. Poliția a anunțat că în momentul arestării el avea asupra lui un pachet al cărui conținut este analizat.

ORA 19.00 Apar informații noi despre prima arestare efectuată în cadrul acestei investigații. Fratele mai mic al lui Salman Abedi, atacatorul sinucigaș de la Manchester Arena, a fost arestat la Tripoli.

Hashem Abedi, născut în 1997, a fost reținut marți seară. El este suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic.

ORA 17.00 Militarii vor supraveghea și reședința premierului Marii Britanii ca urmare a creșterii nivelului de alertă teroristă. Momentul sosirii în Downing Street a fost surprins de jurnaliști.

Raiduri în sudul orașului Manchester. Trei bărbați arestați

ORA 14:00 Raidurile au avut loc în jurul prânzului, în sudul orașului Manchester. Au fost arestați încă 3 bărbați – unul dintre ei are 23 de ani și este fratele sinucigașului. Poliția britanică nu dă în continuare foarte multe detalii legate de anchetă. Multe informații despre atac au venit din partea americană, care a citat surse de la Londra, a transmis jurnalistul TVR Adelin Petrișor, de la Manchester.

ORA 13:00 Autorităţile britanice afirmă că atacatorul de pe arena din Manchester nu a acţionat singur. Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, dintr-o familie libiană, ar fi putut face parte dintr-un complot, transmite Telejurnalul.

Gruparea teroristă Stat Islamic afirmă că libianul de 22 de ani a acţionat singur, versiune contrazisă însă de poliţişti.

„Pot menţiona că ISIS a revendicat atacul din Manchester. Pe de altă parte, revendică aproape orice atentat. Noi nu am identificat conexiunea, încă”, a spus directorul Informaţiilor Naţionale din SUA, Dan Coats.

Aproape 4.000 de militari, pe străzile din Marea Britanie

Aproximativ 3.800 de militari vor ieși pe străzile din Marea Britanie, a anunțat în urmă cu puțin timp ministrul britanic de Interne, Amber Rudd.

Militarii vor patrula alături de polițiști înarmați sau vor păzi obiective importante, precum: gări sau sedii ale primăriilor, a transmis trimisul special al TVR la Manchester, Adelin Petrișor.

„S-au stins luminile la Turnul Eiffel și Empire State Building. Momente de reculegere în memoria victimelor atacului de la Manchester”

ORA 09:00 Toate victimele au fost identificate. S-a dat și a patra identitate. Avem patru nume din cele 22 de pe lista celor morți – o copilă de 8 ani, o adolescentă de 15 ani, o tânără de 18 ani și un tânăr de 28 de ani. Probabil, în cursul zilei vom afla numele celorlalți de pe listă.

Până în acest moment, nu există niciun român pe niciuna din liste, potrivit Ambasadei României la Londra. Ambasadorul a trimis un diplomat la Manchester pentru a afla în timp util tot ce se întâmplă legat de identificarea victimelor, a transmis jurnalistul TVR Adelin Petrișor pentru „1 Matinal”.

„Cel puțin 22 de morți după o explozie la Manchester Arena, în finalul unui concert susținut de Ariana Grande. FILMUL EVENIMENTELOR”

ORA 08:00 Nu a fost nicio secundă atmosferă de teamă sau de panică. Asta este o exagerare. Nu există teroare – nu vezi oameni alergând sau țipând pe străzi. E normal ca oamenii să fie îngrijorați, dar nu panică. În piața centrală au venit, marți seară, mii de oameni la comemorare. Oamenii speriați nu ar ieși pe străzi. Britanii cu care am stat de vorbă au spus că vor să le arate teroriștilor că nu și-au atins scopul: „ieșim din case și ne vedem de viață”, a transmis trimisul special al TVR în Marea Britanie, Adelin Petrișor.

Cel mai înalt nivel de alertă teroristă în Marea Britanie

Marea Britanie este în alertă teroristă la nivel maxim, ceea ce permite guvernului să aducă armata pe străzi, dacă e nevoie. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când este ridicat nivelul de alertă la „critic”.

Viaţa îşi revine la normal în oraşul şocat de atentat. Dar forţele de ordine sunt în alertă maximă.

Măsurile de securitate au fost întărite imediat după atacul din noaptea de luni spre marți, peste tot prin Manchester vezi polițiști bine înarmați.

Comunitatea strânge rândurile și nu cedează în fața terorismului

Chiar şi aşa, britanici, turişti, expaţi s-au adunat în manifestări spontante, au aprins lumânări sau pur şi simplu au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor. Pentru mulţi erau niște străini, dar comunitatea strânge rândurile.

Mii de oameni au venit în centru pentru a participa la comemorarea victimelor atacului din noaptea de luni spre marți. Ore bune, zona din jurul Manchester Arena a fost blocată de polițiștii britanici.

Printre cei veniţi să aducă un omagiu sunt şi musulmani. Manchesterul are una dintre cele mai mari comunităţi de imigranţi libieni din ţară. Ei subliniază însă diferenţele dintre oamenii obişnuiţi şi extremişti.

Suntem aici să ne arătăm sprijinul pentru familiile afectate de acest eveniment tragic şi să arătăm că nouă, tuturor familiilor din Manchester, ne pare rău pentru ce s-a întâmplat.

E înfricoşător ce pot oamenii să-şi facă unii altora, dar asta nu mă va face să mă opresc.

Am avut şi noi aceeaşi situaţie la Paris, m-am mutat aici de şase luni, îmi pare atât de rău pentru ce s-a întâmplat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă