A început vaccinarea cu doza zero a serului ROR, în contextul epidemiei de rujeolă din România. Medicii avertizează că dezinformarea a făcut ca oamenii să fie mai speriați de efectele adverse

7 decembrie 2023, 14:36

Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt în Mureş, unde doar în ultima săptămână s-au confirmat 20 de cazuri. Primele îmbolnăviri au apărut în martie, la copii de până în 6 ani.

Iuliu Moldovan, director DSP Mureş: Împreună cu medicii de familie am desfăşurat activităţi de informare şi un număr de 15 campanii suplimentare de vaccinare. Rata de vaccinare la prima doză este de 80 %. Rata de vaccinare la a doua doză este de 65%.

În condițiile epidemiei de rujeolă, medicii de familie au primit informații despre modul în care se va face vaccinarea ROR. În primă fază, trebuie catagrafiați copii între 9 și 11 luni care fac prima doză de vaccin.

Gina Cîmpeanu, medic de familie Buzău: Sperăm că în acest moment populaţia va înţelege care este importanţa acestui vaccin şi că se vor prezenta cu copiii pentru a fi imnuziati.

În cabinetele medicilor de familie au început deja vaccinările cu doza de siguranţă. În ultimii ani, vaccinarea a avut de suferit din cauza diverselor mituri.

Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor: Acceptanţa vaccinală depinde de foarte multe lucruri, de cultură, de educație, de accesul anterior la servicii medicale și mai e ceva, oamenii se tem mai mult de efecte secundare, decât se tem de boală. Pentru că vaccinarea a dus că de-a lungul anilor să nu mai apară boala, oamenii nu au mai văzut boala și atunci oamenii au zis de ce să mă vaccinez.

Ana Bulai, sociolog: Ne activăm doar atunci când problema devine foarte gravă sau afectează direct sistemul de sănătate şi mă refer la sistemul de urgenţă şi nu cu ceva timp înainte, aşa cum ar trebui, sănătos la cap să se întâmple. În sănătatea publică e ca şi cu spălatul pe mâini, nu te speli o dată dimineaţa şi crezi că eşti curat până a doua zi, te speli până e nevoie.

Medicii de familie spun că, deși discuta cu părinții despre importanta vaccinării, atitudinea acestora se schimba în timp.

Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor: Cele mai mari rate de vaccinare le avem la 2 luni, la 4 luni, când părintele este speriat și riscul este foarte mare, și după ce începe să se obişnuiască. După 1 an vine mai puțin la controale și riscă exact pierderea accestui vaccin. Oameni buni, nu alegeți boala, alegeți vaccinarea ca mijloc de prevenţie. Vaccinarea poate preveni rujeola, oreonul, rubeola.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Măsurile acestea de sănătate publică sunt măsuri recomandare de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, cât și de Organizația Mondială a Sănătății pentru reducerea consecințelor unei răspândiri epidemice a rujeolei.

Ratele de vaccinare au scăzut şi la alte seruri de imunizare, astfel că există riscul că boli precum difteria, tetanosul sau poliomielita să reapară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă