A început urmărirea penală a liderilor separatiști catalani. Carles Puigdemont, care s-ar afla la Bruxelles, riscă 30 de ani de închisoare

30 octombrie 2017, 20:06

Procurorul general al Spaniei îi acuză de rebeliune și nesupunere pe autorii Declarației de Independență. Printre aceștia este și fostul lider regional Carles Puigdemont.

Manuela Maza:  „În calitate de procuror şef vă informez că Procuratura, în conformitate cu mandatul constituţional de a iniţia acţiuni în apărarea legii, drepturile cetăţenilor şi interesul public, a deschis dosare pentru rebeliune, nesupunere şi deviere de fonduri publice împotriva membrilor guvernului catalan care prin deciziile lor din ultimii doi ani au provocat o criză instituţională care a culminat pe 27 octombrie cu declararea unilaterala a independentei, împotriva Constituţiei noastre.”

Procurorii mai cercetează și alte fapte conexe comise de administrația catalană în organizarea referendumului ilegal din 1 octombrie, precum și lipsa de implicare a poliției catalane în oprirea scrutinului.

Între timp, partidele catalane, inclusiv cel al lui Carles Puigdemont, au decis să accepte faptul că republica a eșuat, prin prezentarea la alegerile anticipate din 21 decembrie, care au fost convocate de premierul Mariano Rajoy.

Procurorul șef al Spaniei nu a cerut încă arestul preventiv, dar solicită aplicarea unei cauțiuni de peste 6 milioane de euro pentru cei 21 de acuzați în dosarul independenței catalane.

Despre Carles Puigdemont, presa din Regat spune că ar fi ajuns în Belgia pentru a se întâlni cu reprezentanții unui partid cu aceleași idealuri secesioniste. Dar tot ziariștii susțin că, de fapt, caută să obțină azil politic.

Potrivit corespondentului TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, Carles Puigdemont se află în captala Belgiei împreună cu cinci colaboratori apropiați din guvernul destituit de autoritățile centrale de la Madrid. Se pare că Puigdemont a avut mai multe întrevederi cu partidul naționaliștilor flamanzi, NVA, care s-a arătat public favorabil pentru a-i acorda liderului catalan azilul politic, pe motiv că un proces în Spania nu ar fi echitabil.

Până în acest moment, guvernul federal belgian nu comentează oficial această vizită, însă premierul Charles Michel a făcut un apel la politicienii flamanzi să nu mai pună paie pe foc în criza catalană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă