A început TIFF 2023. Festivalul aduce la Cluj patru cineaști de prestigiu internațional. Ediția din acest an pune accent pe filmele nordice

10 iunie 2023, 13:28

Pe covorul roşu de la TIFF au păşit actori celebri.

Actorul Timothy Spall, cunoscut pentru roluri din importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter, a primit Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere. Momentul a fost urmat de proiecția comediei „Confort nordic”.

MIHAI CHIRILOV – director artistic TIFF: Avem filme pentru toate vârstele, pentru toate genurile, de pe tot mapamondul, punem accent pe cele nordice. E o ediție de TIFF care readuce în actualitate opere esențiale din istoria cinematografului.

Festivalul se desfăşoară în cinci locuri din oraş, dar şi la Bonțida, unde vor fi proiecții de filme, ateliere și concerte. De neratat sunt și cele două filme care au fost nominalizate la Oscar, „Tár”, cu Cate Blanchett, dar și „The Whale” cu Brendan Fraser. Va fi și o proiecție specială a filmului „Pădurea Spânzuraților”, la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. Tot în weekend, iau startul activitățile și filmele pentru copii și adolescenți, în Cluj-Napoca și Florești.

TUDOR GIURGIU – preşedinte TIFF:
Fiecare ediție nouă te obligă la aceeași pregătire și la aceleași surprize. Filmele nordice sunt cireașa de pe tort.

CRISTIAN GRINDEAN – video guide TIFF: Anul asta tematică e dragostea din ochii privitorului. În întunericul cinematografului simți numai vibe-ul sufletelor lor pline de iubire pentru cinema.

Săptămâna viitoare, la Cluj vin actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić. Aceștia se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite