A început Summitul G7 la Sicilia. Migrația și schimbările climatice – teme nevralgice de discuție

26 mai 2017, 12:09

Mica localitate Taormina a fost complet luată cu asalt de forţe de securitate şi pregătiri. În ultima săptămână, numai cei 11.000 de localnici au avut dreptul de a intra în oraş. Unii şi-au baricadat uşile şi geamurile de teama unor proteste sau atentate.

Localnicii din Taormina sunt nemulţumiţi că din cauza summitului au pierdut o mulţime de turişti, iar măsurile de securitate i-au înnebunit. Numai coloana preşedintelui Trump va fi mai lungă decât principalul bulevard central al oraşului.

Este primul summit G7 pentru noul premier britanic Theresa May, de la care se aşteaptă o poziţie extrem de tranşantă privind lupta împotriva terorismului – inclusiv cibernetic, în contextul atentatului de la Manchester.

Primul G7 şi pentru Emmanuel Macron, cel mai neexperimentat lider de la summit, dar şi unul dintre cei mai populari, care după întâlnirea de joi cu Donald Trump spunea că a avut discuţii extrem de deschise cu acesta.

Pentru preşedintele american este ultima etapă a unul turneu extrem de obositor şi de important: în puţin peste o săptămână a fost în Arabia Saudită, unde a discutat cu lideri din zona Golfului, a fost la Ierusalim, apoi în teritoriile palestiniene, apoi a avut o întrevedere la Vatican cu Papa Francisc, a participat la reuniunea NATO de la Bruxelles – şi acum, în final, grupul G7.

Pentru liderii Marii Britanii, Franţei, Canadei, Germaniei, Italiei şi Japoniei, două teme sunt nevralgice: poziţia ultra-conservatoare a lui Trump asupra schimbărilor climatice şi asupra migraţiei. Pe prima a minimalizat-o, iar despre a doua a avut declaraţii extrem de controversate în campania sa electorală şi ca preşedinte a luat măsuri contestate în instanţele americane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Carnea de pui din Ucraina a devenit sperietoarea crescătorilor europeni

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa