A început stabilirea termenilor din noua relație post-Brexit. Mesaj de la Strasbourg: O ţară terţă nu poate avea aceleaşi drepturi şi beneficii ca statele membre ale Uniunii Europene

Deputații europeni au început să dezbată la Strasbourg cum va arăta viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. În general, își doresc un acord cât mai strâns între cele două maluri ale Mânecii. Problema este că Boris Johnson intenționează să promoveze o separare mult mai importantă de Uniunea Europeană. Amănunte în corespondența de la Lucian Pîrvoiu.

12 Februarie 2020, 10:40 (actualizat 12 Februarie 2020, 12:01) Știrile TVR |

Negocierile din perioada de tranziție sunt conduse de Michel Barnier, însă acordul final va trebui ratificat în Parlamentul European.

David McAllister,  europarlamentar EPP: "În primul rând integritatea şi corecta funcţionare a pieţei interne, Uniunea Vamală şi cele patru libertăţi trebuie menţinute. În al doilea rând, o ţară terţă nu poate avea aceleaşi drepturi şi beneficii ca statele membre UE. Cu toate acestea, pericolele care ne pândesc sunt aceleaşi".

Nathalie Loiseau, europarlamentar RE: "Avem o relaţie şi o geografie apropiate şi trebuie să facem faţă,  împreună, schimbarilor climatice, terorismului atacurilor cibernetice, virusurilor. Niciuna dintre aceste ameninţări nu ştie de graniţe. Şi trebuie să inventăm căi noi de a le combate împreună, pentru că separat o să fim toţi perdanţi".

Perioada de tranziție post-Brexit este de 11 luni, timp în care Marea Britanie și Uniunea Europeană trebuie să stabilească termenii noii relații post-Brexit.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN BREXIT, DAR RĂMÂN CU TINE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI