A început Săptămâna Patimilor pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici, cu rolul de a-i pregăti pentru Învierea Domnului

10 aprilie 2023, 19:14

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru Învierea Domnului.

Emil Nedelea-Cărămizaru, preot paroh, Biserica Sfântul Gheorghe Nou, București: Este firesc să întețim și rugăciunea și postirea noastră, pentru că Domnul suferă pentru noi. Acum suferă pentru greșelile și pentru păcatele lumii, în general. Nu-i suntem indiferenți, suntem copiii Lui şi-L doare şi acum. Și-L dor rănile în piroane, într-un mod foarte real, pentru toate căderile noastre.

În Săptămâna Mare, Biserica rememorează ultimele zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui. În timpul acestei săptămâni, slujbele Utreniei se săvârșesc seara – Deniile -, conform obiceiului vechi care spune că ziua începe la apusul soarelui și se sfârșește la apusul soarelui din ziua următoare.

Emil Nedelea-Cărămizaru, preot paroh, Biserica Sfântul Gheorghe Nou, București: Acest urcuș spiritual din Săptămâna Mare culminează cu ziua de vineri, când este răstignit Fiul lui Dumnezeu, după ce joi seara se citesc cele 12 evanghelii mântuitoare ale supliciului pe care l-a răbdat Domnul Hristos pentru noi și a întâlnirii noastre reale, sfinte, netrecătoare, cu Fiul lui Dumnezeu, Hristos.

Pentru gospodine, Săptămâna Mare începe cu ritualul curățirii casei.

Doina Ișfănoni, etnolog: Primenesc casa, este o întreagă forfotă în gospodăria tradițională. De joi încolo, intrăm în pregătirile care anunță marele mister al Învierii Mântuitorului. Femeile au multe treburi, trebuie să roșească ouăle, se face pasca, celălalt element primordial al Sărbătorilor Pascale.

Bucatele vor putea fi mâncate după slujba Învierii, atunci când se încheie și postul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite