Avem nevoie de date noi pentru a cunoaște numărul de lupi raportat la locuitorii din zone apropiate de păduri, așa că a început recensământul lupilor în Munții Făgăraș. Datele sunt înregistrate pe baza probelor ADN culese de pe o suprafață de 1200 de kilometri pătrați.
Pentru a stabili câți lupi trăiesc într-o zonă, prelevarea probelor organice din care să se poate extrage ADN-ul fiecărui exemplar reprezintă cea mai exactă metodă științifică. Ulterior, probele sunt analizate genetic în Slovenia.
Se estimează că pe o suprafață de 10 mii de hectare trăiesc 2-3 lupi. Este un număr semnificativ mai mare decât în țările din Europa de Nord. Dacă se rezolva conflictul între oameni și sălbăticiuni, fauna Munților Făgăraș ar putea reprezenta o atracție pentru turiști.
Ursii și lupii au provocat atât de multe pagube locuitorilor din nordul județului Argeș, încât mulți dintre ei au renunțat să mai crească animale de curte.
Amenințat cu extincția, lupul este pe lista speciilor de animale protejate . În România, datele oficiale arată că sunt în jur de 2500 de lupi răspândiți pe tot lanțul carpatic, în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine.