A început Ramadanul, luna pocăinţei şi sacrificiului pentru miliarde de credincioși musulmani

27 mai 2017, 10:58

În plus, credinicioşii sunt încurajaţii să citească tot Coranul, iar în aceasta lună au loc şi mai multe rugăciuni ca de obicei.

Ramadanul, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului – alături de Shahada (mărturisirea credinţei), Salah (rugăciunea făcută de 5 ori pe zi), Hajj (pelerinajul la Mecca pe care fiecare musulman trebuie să-l facă măcar o dată în viaţă) şi Zakat (valoarea anuală pe care fiecare musulman cu posibilităţi o va da celor nevoiaşi). Credincioşii musulmani consideră Ramadanul, care durează 29 sau 30 de zile este o lună de post, de pocăință și sacrificiu, iar punctul culminant îl reprezintă sărbătorirea timplui în care profetul Mahomed a primit revelaţia coranică.

Postul se ţine doar de la răsăritul la apusul soarelui, înterval de timp în care credincioşii nu au voie să bea şi să mănânce absolut nimic. Însă odată cu apusul soarelui, până dimineaţa la răsăritul astrului zilei, credincioşiii au voie să mănânce şi să bea fără nicio restricţie.

 

(w500) Ramadan

În această perioadă, credincioşii musulmani sunt sfătuiţi să îşi reevalueze vieţile în lumina religiei islamice, să se împace cu cei care i-au supărat, să întărească legăturile de familie şi relaţiile cu prietenii şi să scape de obiceiurile rele.

Există anumite categorii de credincioşi care pot beneficia de o amânare sau de o scutire a respectării postului. Între acestea se numără: persoanele bolnave, femeile la menstruaţie, femeile însărcinate sau cele care alăptează, copiii mici, călătorii (atunci când parcurg distanţe mari) sau oricine hrăneşte cincizeci de săraci în fiecare zi a postului.

Ultimele 10 nopţi ale postului au o semnificaţie aparte, una dintre acestea, Laylat Al Qadr, este cea în care musulmanii cred că primele versete din Coran i-au fost relevate profetului Mohammed de către îngerul Jibraeel (Gabriel). Ramadanul se încheie cu Eid Al Fitr, una dintre cele mai importante sărbători islamice, care durează trei zile şi simbolizează purificarea de după încheierea postului.

„Oricine care nu a ţinut o zi de post din luna Ramadan fără o scuză reală sau boală, apoi chiar dacă ar ţine post un an întreg, nu ar compensa acea zi pierdută din Ramadan”.

 

Surse:

semneletimpului.ro

descopera.ro

alar.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite