A început procesul lui Benjamin Netanyahu, aflat pentru al cincilea mandat în fruntea guvernului israelian

6 iunie 2020, 18:38

Noul guvern de uniune națională a depus jurământul în fața parlamentului și a intrat deja în pâine.

În fața deputaților din Knesset, premierul israelian a declarat că a venit timpul ca părți din Cisiordania să fie anexate. Afirmația lui Benjamin Netanyahu este în linia proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian.

Respins de aceștia din urmă, planul prevede în special anexarea Văii Iordanului și a coloniilor israeliene de pe malul de vest al Iordanului, teritorii ocupate în 1967.

Palestinienii și Iordania au avertizat deja în legătură cu eventualele consecințe ale acestui proiect pe care nici Uniunea Europeană nu îl agrează.

Deocamdată, Benjamin Netanyahu are de trecut un test deloc ușor: procesul în care este acuzat de corupție.

Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, este inculpat în trei dosare separate, dintre care unul, deosebit de sensibil, ar implica favoruri financiare pentru un director general al unei companii de telecomunicaţii, în schimbul unei imagini favorabile din partea unei organizaţii media a grupului.

Este prima dată în istoria Israelului când un şef de guvern se confruntă cu acuzaţii penale în timpul mandatului său.

În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură niciun fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme, inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite