A început procedura de desemnare a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO

Sediul CEDO Strasbourg
Sediul CEDO Strasbourg
8 februarie 2022, 19:22

Demararea procedurii a fost solicitată, printr-o scrisoare, de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au trimis, marţi, Comisiilor juridice parlamentare, scrisoarea ministrului Justiţiei, pentru un aviz comun.

Pe 17 decembrie 2022 va înceta mandatul judecătorului ales în numele României – Iulia Antoanella Motoc.

Procedura de desemnare a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO este reglementată de OG 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa CEDO şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă.

În perioada 12 octombrie – 8 decembrie 2021 s-a derulat procedura de selecţie a candidaţilor, iar lista cu cele trei propuneri a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 15 decembrie 2021.

Lista candidaţilor României pentru funcţia de judecător al României la CEDO, în ordine descrescătoare a voturilor obţinute în Comisia de selecţie: Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu, iar candidaţii de rezervă sunt Claudia Jderu şi Mihaela Tofan.

„Secretarul general al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a semnalat acest aspect printr-o scrisoare, din data de 6 mai 2021, solicitând transmiterea către Comitetul Consultativ de Experţi privind candidaţii pentru alegerea în poziţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a numelor şi CV-urilor candidaţilor împreună cu informaţiile privind procedura de derulată pentru selectarea acestora, până la data de 5 februarie 2022. Menţionăm că rolul Comitetului Consultativ este de a consilia Înaltele Părţi Contractante la Convenţie cu privire la îndeplinirea de către candidaţii la postul de judecător la CEDO a condiţiilor prevăzute la art 21 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în scrisoarea adresată de ministrul Predoiu preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu.

Potrivit art 22 din Convenţie, judecătorii sunt aleşi de Adunarea Parlamentară, în numele fiecărei Înalte Părţi Contractante, cu majoritatea voturilor exprimate de pe o lista de trei candidaţi prezentaţi de Înalta Parte Contractantă. Mandatul de judecător la CEDO are o durata de nouă ani şi nu este reînnoibil. Termenul limită pentru transmiterea listei cu trei propuneri pentru postul vacant de judecător către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este 5 mai 2022, se mai menţionează în scrisoare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite