A început pelerinajul la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

11 octombrie 2018, 09:12

De dimineață, racla a fost purtată pe umeri de un sobor de zece preoți, în jurul Catedralei Mitropolitane, într-o procesiune impresionantă.

Catedrala Mitropolitană din Iași este neîncăpătoare pentru miile de oameni care speră să atingă racla cu moaștele cuvioasei Parascheva.

Printre pelerini este și Elena Săbiuţă. De 14 ani, vine mereu la această mare sărbătoare.

Ca să vină în pelerinaj la Iași, oamenii pun tot anul bani deoparte. Au nevoie pentru transport, hrană și cazare. Plus banii pe care îi lasă în cutia milei, convinși că rugăciunile vor fi, astfel, mai repede ascultate.

Nicio excursie nu ar fi completă fără un suvenir, așa că, mulți pelerini se opresc în curtea Mitropoliei pentru a cumpăra cruciulițe, icoane sau brățări.

__________________

În centrul Iașului a avut loc, in urma cu câteva minute, o procesiune impresionantă. Racla cu moaștele cuvioasei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană. După slujba sfintei liturghii, moaștele au fost purtate pe umeri de șase preoți, care alături de sute de credincioși, au pornit în procesiune în jurul catedralei mitropolitane.

Apoi, racla cuvioasei a fost depusă pe un catafalc plin de flori, în curtea mitropoliei. Anul acesta, autoritățile au instalat mai multe filtre, pentru ca pesta porcină să nu ajungă și în județul Iași.

Totodată, pelerinii care vin din județele cu focare de pestă sunt rugați să nu aducă carne de porc sau preparate din carne de porc.

Cu un camion plin de flori. Așa a venit la Iaşi familia Bustei. Este al cincisprezecelea an consecutiv când împodobește cu mii de flori catafalcul din fața catedralei.

Anul acesta florile sunt mov, roz și albastre. Niciodată însă albul nu lipsește din aranjamente.

Anul acesta la sărbătoarea ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse din Grecia moaștele sfintei mari mucenițe Ecaterina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite