Prima zi a pelerinajului de Sfântul Dimitrie. Zeci de mii de oameni sunt așteptați să participe la procesiunile religioase până vinerea viitoare

22 octombrie 2022, 12:41

În fiecare an, mii de credincioși vin să se închine la moaștele depuse la Catedrala Patriarhală în preajma zilei de 27 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou.

Anul acesta, pelerinajul se întinde pe mai multe zile.

Eu o să mă rog pentru sănătatea mea, pentru problemele mele, pentru familie, pentru liniște, dacă se poate, și pentru o oarecare stabilitate pe care se pare că nu o mai avem în ultima vreme„.

Primii credincioși au mers în Dealul Patriarhiei încă de dimineață, fiindcă au vrut să fie siguri că prind loc la coadă și că ajung în catedrala în care sunt depuse sfintele moaște.

Luni, în jurul prânzului, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Prima coloană va pleca de la Catedrala Patriarhală, iar cea de-a doua de la Catedrala „Sfântul Spiridon Nou” și se vor întâlni la baza Dealului Patriarhiei.

Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit în secolul al XIII-lea, într-un sat aflat pe teritoriul actual al Bulgariei, foarte aproape de granița cu România. A fost canonizat în 1955, de Biserica Ortodoxă Română.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie se va încheia vineri, la ora 22.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite