A început noul an școlar. Klaus Iohannis: "Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu"

Vacanța mare s-a încheiat. A început noul an școlar cu câteva schimbări. De astăzi sună clopoțelul pentru 2,3 milioane de copii. Emoțiile sunt și mai mari pentru 165.000 de boboci, care intră în clasa pregătitoare. 35 de săptămâni de școală îi așteaptă pe elevi.

11 Septembrie 2017, 08:57 (actualizat 11 Septembrie 2017, 17:27) Știrile TVR |
Critici prezidențiale la început de an școlar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

VIDEO
A inceput școala
Prinși între poveștile de călătorie și emoția primei zile de școală, cei mici nici nu și-au dat seama când au ajuns în clase. Elevii de la pregătitoare au trăit intens fiecare moment. Festivitatea, încolonarea către clase și mai apoi primul catalog vor rămâne cu siguranță amintiri de neuitat.

An școlar deschis cu critici prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni dimineață, la festivitatea de deschidere a anului școlar preuniversitar 2017-2018 la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală. Președintele a avut un discurs critic faţă neajunsurile sistemului de învăţământ şi a lipsei de soluţii din partea Guvernului.

VIDEO
Discurul președintelui Klaus Iohannis, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”
"Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional. Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare trei inițiative legislative care modificau nu știu a câta oară cadrul actual care deja este confuz și greoi. Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară. Una din prioritățile mele este construirea unei Românii educate, în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru. Cred întră-o viziune pe termen alung asupra educației", a declarat Klaus Iohannis.

"Pe 11 septembrie 1868 a apărut primul Abecedar românesc, publicat în 4.000 de exemplare"

Klaus Iohannis a atras atenţia că întoarcerea la manualul unic şi la un sistem centralizat de învățământ reprezintă o involuţie a acestuia. Șeful statului a făcut apel la mai multă coerenţă, predictibilitate şi soluţii pentru a combate abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional. Elevilor le-a urat succes şi i-a sfătuit să se dezvolte pe cât mai multe planuri.

VIDEO
Laura Fronoiu, despre neajunsurile sistemului de învățământ românesc
Corespondentul TVR Laura Fronoiu a reamintit noutățile și problemele anului școlar 2017-2018.

"Multe școli nu au avize, la început de an școlar. Unele grădinițe amână deschiderea cu o săptămână"


Școala începe cu o săptămână mai târziu în 2018

VIDEO
Mesajul ministrului Educației, Liviu Pop
Ministrul Educației vrea ca anul viitor școala să înceapă cu o săptămână mai târziu! Liviu Pop a făcut anunțul la Vişeul de Jos, în Maramureș. De acolo, i-a îndemnat pe dascăli să acorde mai multă atenție elevului pentru ca acesta să descopere universul cunoașterii, înconjurat de iubire și respect.

"Săptămâna asta, vom modifica Ordinul de ministru astfel încât școala să înceapă cu o săptămână mai târziu, pe 17 septembrie 2018. Școala românească are, în următorii doi ani de zile, șansa să se reinventeze. Avem șansa să reclădim încrederea în dascălul român. Să-i învățăm pe copii să învețe. Cred că ăsta este principalul lucru pe care trebuie să-l facă școala românească în următorii ani", a declarat Liviu Pop.

La ceremonia de deschidere a noului an școlar de la Liceul "Viaceslav Harnaj" a participat, luni dimineață, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

VIDEO
Declarațiile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea
"Noi am realizat o asociație de dezvoltare intercomunitară în domeniul transportului cu localitățile limitrofe - cu cele 40 de comune și orașe din județul Ilfov. Sunt convinsă că primarii de pe raza localităților de unde dvs veniți vor fi de acord să semnăm aceste protocoale împreună cu RATB pentru a asigura transport public, care este subvenționat de Primăria Capitalei", a declarat Gabriela Firea.

Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar încep, luni, cursurile anului școlar 2017-2018. Dintre aceștia, 165.000 sunt elevi de clasa pregătitoare, iar aproape 400.000 sunt copii de grădiniță. Anul școlar se va încheia pe 15 iunie.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI