A început înregistrarea europenilor în Marea Britanie. După cererea de înscriere, Ministerul britanic de Interne face verificări și emite solicitantului statutul de rezident permanent sau statutul de stabilire provizorie

Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană care vor să rămână în Regatul Unit a devenit operaţional. Cererile se depun online, cu o serie de documente şi o fotografie.

 

30 Martie 2019, 21:39 (actualizat 30 Martie 2019, 21:49) Știrile TVR |

Autorităţile britanice dau asigurări că totul este bine pus la punct.

Aceasta este o parte din legislaţia Brexit, ce intră în vigoare etapă cu etapă, chiar dacă Marea Britanie nu a decis când şi cum părăseşte Uniunea Europeană.

Românii trebuie să intre în acest mecanism dacă vor să rămână pe teritoriul britanic.

Premierul Theresa May este aşteptată să vină cu o soluţie politică la criza Brexit până pe 10 aprilie. Ea ar putea cere Parlamentului de la Londra al patrulea vot asupra Acordului de retragere.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru scenariul unui Brexit dur.

Solicitarea înscrierii în sistemul de înregistrare este gratuită.

Ministerul britanic de Interne face verificări și emite solicitantului statutul de rezident permanent sau statutul de stabilire provizorie.

Sistemul are criterii clare, primul fiind timpul petrecut în Regat - mai mult sau mai puțin de 5 ani.

Pentru obținerea statutului provizoriu, solicitantul trebuie să fi început să locuiască în Regat până pe 12 aprilie 2019, în cazul în care va avea loc un Brexit fără acord, așa cum arată calculele politice europene acum.

3 milioane și jumătate de europeni trebuie să treacă prin acest filtru al înregistrării dacă vor să rămână în Regat. 450.000 sunt români.

Caroline Nokes, ministrul britanic al Imigraţiei: "În cazul unui Brexit cu acord, schema (n.r. depunerea cererilor) este valabilă până la sfârşitul lunii iunie, 2021. În cazul unui Brexit fără acord, ceea ce nimeni nu-şi doreşte, data limită este decembrie 2020".

Președintele uneia dintre cele mai mari asociații a romanilor din Londra, My Romania Community, explică cum funcționează sistemul de înregistrare și ce îngrijorări au românii din Regat.

DETALII, în materialul video

Liderii UE se vor reuni într-un summit de urgență pe 10 aprilie.

12 aprilie este noua linie roșie a Brexit-ului.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI