A început Hanuka, Sărbătoarea Luminilor

A început sărbătoarea luminilor, Hanuka. Ceremonia de aprindere a luminilor, specifică sărbătorii mozaice, a avut loc aseară pe treptele Teatrului Național din București. Au participat oficialități, membri ai corpului diplomatic acreditat la București și personalități din lumea culturală. Ceremonia de aprindere a luminilor, specifică sărbătorii mozaice, a avut loc aseară pe treptele Teatrului Național din București.

11 Decembrie 2020, 07:03 (actualizat 11 Decembrie 2020, 07:45) |
A început Hanuka, sărbătoarea Luminilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Hanuka durează opt zile, în preajma Crăciunului, şi aduce lumina în viețile adulților, dar și daruri pentru copii. Hanuka are dublă semnificaţie, una istorică şi una spirituală, și simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor şi resacralizarea Templului din Ierusalim.

Evenimentele care au inspirat sărbătoarea de Hanukkah au avut loc într-o perioadă întunecată a istoriei iudaice. În jurul anului 200 î.Hr., Iudeea, cunoscută ca „Pământul lui Israel”, a fost condusă de regele seleucid al Siriei, Antiohie al III-lea, care le-a permis evreilor practicarea religiei iudaice.

După moartea sa, la conducere a venit fiul său, Antiohie al IV-lea, care se pare că nu i-a moştenit bunăvoinţa tatălui său:sursele antice relatează faptul că noul lider seleucid a interzis iudaismul şi le-a impus oamenilor să venereze zeii greci, scrie Historia.ro. În 168 î.Hr., soldaţii săi au invadat Ierusalimul, omorând sute de oameni şi profanând Celui de-Al Doilea Templu Sfânt al oraşului, ridicând un altar închinat lui Zeus şi sacrificând porci în incintă.

Conduşi de un preot numit Mattahias şi cei cinci fii ai săi, un număr mare de evrei s-au răzvrătit împotriva lui Antiohie şi monarhiei seleucide. Când Mattahias a murit în 166 î.Hr., fiul său Iuda, cunoscut ca Iuda Macabeul, a prelua conducerea şi în numai doi ani evreii au învins dominaţia elenă, bazându-se în mare parte pe tactică de gherilă. Rebelii conduşi de Iuda Macabeul au curăţat Cel de-Al Doilea Templu de prezenţa păgână, au reconstruit altarul şi au aprins menora, lumină care era menţinută aprinsă în fiecare noapte, simbol al creaţiei şi cunoaşterii.

Tradiții de Hanuka

Tradiţiile de Hanukkah se învârt în jurul aprinderii celor nouă lumânri ale menorei. La sfârşitul fiecărei din cele opt zile, încă o lumânare se adaugă menorei, cea de-a noua, shamash, este folosită pentru a le aprinde pe celelalte. Evreii spun rugăciuni în timpul acestui ritual, şi pun menora la geam, pentru a le aminti şi altora minunea care a inspirat sărbătoarea.

O altă tradiţiei este aceea ca mâncarea să fie prăjită în ulei. Plăcinta de cartofi sau gogoşile umplute sunt unele dintre felurile de mâncare prezente pe fiecare masă de Hanukkah. De Hanukkah se oferă cadouri. În ultimul secol, în special în America de Nord, sărbătoarea a devenit un fenomen comercial, în special pentru că este în aproprierea sau chiar se suprapune cu Crăciunul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI