UPDATE Peste 100 de persoane, femei și copii, au fost evacuate din uzina Azovstal. Zelenski speră ca evacuările din Mariupol să continue și luni

Operațiune de evacuare
Operațiune de evacuare
1 mai 2022, 19:55

ACTUALIZARE 20.37: Într-un mesaj postat pe Telegram, președintele ucrainean a spus că astăzi au fost evacuate peste 100 de persoane din Azovstal.

”Astăzi am reușit în sfârșit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diverse întâlniri, apeluri și propuneri. Nu a fost o zi în care să nu încercăm să găsim o soluție care să ne salveze poporul. Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest coridor vital a început să funcționeze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului. Peste o sută de civili au fost deja evacuați – femei și copii care fug de ostilitățile de acolo. Având în vedere toate complexitățile procesului, primii evacuați vor ajunge mâine dimineață la Zaporojie. Echipa noastră îi va întâlni acolo. Sper ca mâine sa fie indeplinite toate condițiile necesare pentru a continua să evacuăm oameni din Mariupol. Plănuim să începem la 8 dimineața”, a spus Zelenski.

„CICR confirmă că o operațiune de evacuare în siguranță este în desfășurare, în coordonare cu ONU și părțile aflate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns sâmbătă dimineața la uzina din Mariupol, ora locală. CICR insistă asupra faptului că nu pot fi împărtășite detalii până când situația nu o permite, deoarece ar putea pune în pericol grav siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii despre detalii practice”, arată comunicatul citat de CNN.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat într-un tweet duminică faptul că „a început evacuarea civililor din Azovstal”.

„Primul grup de aproximativ 100 de persoane se îndreaptă deja spre zona controlată”, a adăugat el.

Consiliul orăşenesc al Mariupolului a declarat duminică că există „şansa” de a evacua civilii din oraşul asediat Mariupol. Consiliul a îndemnat oamenii să se adune la ora 16.00, ora locală, lângă un centru comercial numit „Port City” pentru a-i evacua în regiunea de sud a Zaporojie.

„Dacă aveți rude sau cunoștințe în Mariupol, încercați să-i contactați prin toate mijloacele. Sunați, trimiteți mesaje și spuneți-le că este posibil să meargă la Zaporojie, unde sunt în siguranță. Ne rugăm ca totul să funcționeze”, arată un mesaj al Consiliului pe Telegram.

Un canal local Telegram, scrie CNN, a mai informat că până la ora 15.00, ora locală, un „culoar verde” ar fi deschis cetățenilor care doresc să intre pe teritoriul „controlat de inamic în districtul Kamensky”.

Se presupune că în Mariupol mai sunt aproximativ 100.000 de oameni, chiar dacă cea mai mare parte a orașului a fost grav avariată de săptămâni de bombardamente și lovituri aeriene ale forțelor ruse.

CONTEXT

În Mariupol se află combinatul siderurgic Azovstal, supus unor puternice bombardamente de către trupele ruse, în ultimele săptămâni. Sute de oameni, inclusiv mame cu copii, se află în interiorul complexului de producție de oțel.

Agenția de presă rusă TASS spune că, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, 80 de civili au fost acum salvați de pe „teritoriul” uzinei Azovstal și evacuați într-un complex controlat de Rusia, aflat la câțiva kilometri distanță.

Nu este totuși clar, scrie CNN, dacă vreunul dintre ei a venit din interiorul fabricii.

„Civilii evacuați de militarii ruși din uzina Azovstal, care doreau să plece în zonele controlate de regimul de la Kiev, au fost predați reprezentanților ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, a precizat ministerul.

Informarea a fost urmată de comentariile unui comandant ucrainean din interiorul uzinei, care a spus că unii civili au fost evacuați din oțelărie după introducerea unui armistițiu de încetare a focului.

Se spera ca acești civili, toți femei și copii, să meargă la „destinația convenită”, din Zaporojie, cpt. a spus Svyatoslav Palamar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite