A început distribuirea testelor antigen în școli. Pentru început, sunt vizate stocurile rămase nefolosite din spitale

Testele antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, pe care în alte țări învață și copiii să le facă în școală, la noi vor fi împărțite școlilor și grădinițelor, numai dacă au cabinet medical sau personal calificat. Aproape 1.400.000 sunt alocate și vor trebui folosite ori de câte ori un elev sau profesor va da semne de îmbolnvire cu SARS-CoV-2.

09 Februarie 2021, 18:51 (actualizat 09 Februarie 2021, 20:40) Știrile TVR |
Teste antigen în școli
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Testul antigen este singura modalitate prin care se poate, în prezent, detecta rapid virusul SARS-CoV-2. Printr-un ordin emis săptămâna trecută s-a decis ca aceste dispozitive să ajungă în toate unitățile de învățământ din țară. Pentru început, sunt vizate stocurile rămase nefolosite din spitale.

CONSTANȚA

În județul Constanța, primele teste antigen au ajuns în unitățile din Cernavodă, Mangalia, Năvodari și Valu lui Traian.

Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța: "DSP Constanța avea un număr de 44.500 de teste. Unitățile sanitare au raportat un stoc de 36.315. Deficitul de aproximativ 8.000 va fi solicitat zilele următoare Ministerului Sănătății".

Testarea copilului, dacă este minor, se va face numai în cazul în care există un acord scris al părintelui.

Anamaria Ciobotaru, director Colegiul Pedagogic Constantin Brătescu din Constanța: “Deja am centralizat dintre ele și le-am trimis la cabinet, ele au fost adăugate la dosarul fiecărui copil”.

DOLJ

Și în Dolj a început deja distribuirea testelor. Aproape 40 de mii teste au fost recuperate din spitale, iar 60 la sută din cantitate a ajuns deja în școli și grădinițe. S-a găsit soluția și pentru unitățile care nu au cabinete sau medici școlari.

Inspector școlar profesor Iuliana Manea, purtător de cuvânt DSP Dolj: “Sunt destul de multe comune care nu au medic școlar, dar se înțeleg cu medicul de familie. Sunt și foarte multe școlile care au asistenți comunitari. Pot să facă și testul acesta rapid antigenic”.

TIMIŞ

Și în Timiș, din cele 40 de mii de teste antigen, au fost recepționate mai multe de jumătate.

Marin Popescu, inspector general ISJT: “În Timișoara, toate unitățile de învățământ au cabinete școlare, chiar dacă acele cabinete sunt arondate la alte unități de învățământ, deci nu fiecare unitate are medic sau personal medical calificat”.

Acolo unde nu există cabinete școlare, DSP va stabili cum va distribui dispozitivele de testare și cine le va utiliza.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI