A început Art Safari 2018. Expoziția este deschisă în Piața George Enescu din Capitală până pe 20 mai

11 mai 2018, 18:50

 

E un concept dezinvolt de a prezenta arta, e o încercare polemică în raport cu ideea asta de punere pe soclu a artei, şi practic de o smulgerea a ei din circuitul natural pe care ar trebui să îl aibă în societate. Arta nu este ceva dinafara vieţii noastre cotidiene, trebuie să fie ceva care ni se adresează direct pentru că altfel nu mai este artă. Şi ideea de bază a Art Safari e să prezinte artă de patrimoniu împletită cu arta contemporană. Ideea este că orice artă de patrimoniu a fost cândva artă contemporană şi publicul este invitat să aibă reverenţa pe care o are faţă de arta de patrimoniu 30.49 să se transfere şi felului în care vedem că se face artă acum sub ochii noştri” – Horia Roman Patapievici.

Pavilionul Central este curatoriat de Herve Mikaeloff, celebrul consultant al Grupului Louis Vuitton care aduce în același loc 15 artiști contemporani din genereații diferite și 40 de proiecte, multe lucrări sunt prezentate în premieră.

Am decis să fac ceva foarte contemporan cu 15 artişti şi 40 de proiecte, cele mai multe sunt realizate special pentru această expoziţie şi sunt prezentate pentru prima dată în Bucureşti.  Am vrut să fie o expoziţie mare pentru că arta contemporană trebuie să fie amplă, să ajungă la cât mai mulţi oameni posibil” – Herve Mikaeloff, curator.

Două lucrări din pavilion îi aparţin lui Mircea Cantor, unul dintre cei mai apreciaţi artişti conceptuali ai lumii. Ambele sunt din câştigat numeroase premii iar piesele sale se află în colecţii permanente a celor mai mari instituţii din New York, Paris, Basel. Lucararea Antroposynaptic face parte din colectia Louis Vuitton și poate fi văzută pentru prima oară în România.

Mă bucur să arăt această lucrare Anthroposynaptic în România pentru că este prima dată, ea a fost produsă în 2015 şi a fost prezentată în Elveţia, ulterior a devenit parte din colecţia Louis Vuitton la Paris şi este pt prima dată prezentată aici deşi a fost produsă în România de către maramureşencele din satul Breb. Reperezintă un ansamblu de cămăşi de bărbaţi şi de femeie care sunt legate între ele de acest simbol al funiei foarte prezent în practica mea, Antroposinaptic, om-legătură, legătura dintre oameni, spirituală, materială. A fost o muncă extraordinar de complexă, pare o broderie simplă, dar a fost un desen conceput, aplicat, desenat, brodat, asamblat, nimic nu este accidental, totul e matematic” – Mircea Cantor, artist.

A doua lucrare Anthroposynaptic (Dior/Bihor) este o alăturare dintre un cojoc binşenesc care provine din zona Beiuşului şi a aparţinut faimosului meşter de viori cu goarnă Dorel Codoban, şi vesta Dior din colecţia 2017.  Artistul transmite astfel şi un semnal de alarmă – cum avem grijă de patrimoniul nostru?

Ideea a fost de unire a acestor două cojoace care au făcut atâta vâlvă în mass media românească, că Dior a copiat acest cojoc tradiţional. Însă ce m-a interesat pe mine personal ca şi artist a fost forţa lui, forţa acestui cojoc, forţa care a străbătut atâtea generaţii de artizani” – Mircea Cantor.

Art Safari mai înseamnă şi Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești ca Ştefan Luchian, Constantin Brâncuşi sau Ion Ţuculescu , colecția BCR – 50 de pictori impresioniști şi lucrări din colecţia lui Nicolae Ceauşescu aduse de la Palatul Primăverii. Sunt aduse și opere de la muzee din Franța, valoarea totală a lucrarilor expuse la Art Safari  trece de 10 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite