A început ancheta după ce trei militari au murit și nouă au fost grav răniţi într-un accident în Argeş. Imagini de la fața locului

30 iunie 2017, 08:20

O ţară întreagă aşteaptă răspunsuri după ce, aseară, un camion cu 13 militari s-a răsturnat într-o râpă din Argeş. Trei militari au murit, alţi 9 au fost răniţi. Parchetul militar a deschis dosar penal în cazul tragediei. Iar anchetatorii au început deja să ridice probe, din locul în care s-a petrecut drama.

ACTUALIZARE 16.30 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat în prima ședință a guvernului Tudose, că MApN și MAI caută o „soluție de operaționalizare a unor mijloace de intervenție care să permită intervenții în astfel de condiții dificile – elicoptere specializare de căutare-salvare pe timpul nopții. Resursa existentă acum nu permite intervenții în medii și condiții de genul celor de azi-noapte.” Ministrul de Interne a prezentat efectivele cu care s-a intervenit la accidentul în care trei persoane și-au pierdut viața și alte 9 au fost rănite.

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: „În conformitate cu datele centralizate la nivelul celulei de criză, de la nivelul MAI, intervenția de azi noapte a durat 4 ore și 45 de minute și a fost o intervenție extrem de dificilă. Dispeceratul pentru Situații de Urgență Argeș a fost sesizat prin sistemul 112 în jurul orelor 21.30, în cel mai scrut timp fiind activat Planul Roșu de intervenție. Primul echipaj medical a ajuns la fața locului în jurul orelor 22.00. este vorba de un echipal al Serviciului Județean de Ambulanță Argeș. La locul producerii evenimentelor au fost dislocate gradual peste 140 de forțe cu 44 de mijloace auto. Vorbim despre 77 reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Argeș, Brașov și București-Ilfov, 32 de polițiști și jandarmi de la Argeș, 15 efective din cadrul Ambulanței Argeș și Brașov, 9 efective din cadrul Salvamont Argeș. Intervenția structurilor pentru situații de urgență s-a încheiat la opra 2.30 în timpul nopții, când s-a dispus încetarea măsurilor prevăzute în Planul Roșu de intervenție.

În acest moment, considerăm că este important să găsim împreună, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, o soluție de operaționalizare a unor mijloace de intervenție care să permită intervenții în astfel de condiții dificile – elicoptere specializare de căutare-salvare pe timpul nopții. Resursa existentă acum nu permite intervenții în medii și condiții de genul celor de azi-noapte. Vom analiza în cel mai scurt timp ce presupune o astfel de dotare și care sunt costurile de operare pentru acestea. În acest moment, MAI are disponibile 9 elicoptere EC 135, patru elicoptere de mare capacitate, având indisponibile, din motive tehnice, alte două elicoptere EC 135, 4 elicoptere de alte tipuri și cele două avioane pentru misiuni medicale.”

ACTUALIZARE 11.00. Noul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a vorbit, la TVR, despre starea militarilor răniţi şi despre dotarea Armatei. “Cei şase militari internaţi la Spitalul Militar din Bucureşti sunt într-o stare bună, sunt stabilizaţi şi s-au luat măsurile medicale pentru fiecare caz în parte. Pe lângă cei şase internaţi la Bucureşti, avem doi militari la Spitalul Militar din Braşov într-o stare bună, nu au probleme majore. Un alt militar este internat la Spitalul Militar din Piteşti, iar un altul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Sunt aprobate opt programe de înzestrare a Armatei. Unul din aceste programe se referă şi la autocamioane de transport. Procedura este în curs”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

ACTUALIZARE 10.00. Jurnalistul Adelin Petrişor, prezent la locul accidentului, a vorbit despre dotarea Armei Române şi despre programele de înzestrare: “Armata are camioane din anii ’60. Cele mai sunt, probabil, din anii ’80. (…) Un şef de stat major spunea că 90% din dotarea Armatei Române îşi are locul la un muzeu militar. Apărarea a pimit pentru prima dată în ultimii ani 2% din PIB, dar până acum nu a fost cheltuit niciun ban pe niciun program de înzestrare. Aceste programe de înzestrare nu se desfăşoară de azi pe mâine, sunt licitaţii foarte complicate, sunt firme mari implicate, care, la un moment dat, vor contesta”.

ACTUALIZARE 9,30. Parchetul Militar deschide un dosar penal în legătură cu accidentul din Argeș, conform Agerpres.

ACTUALIZARE 8.15. Pilotul Alex Filip, specialist în şofat preventiv, nu crede că viteza excesivă ar fi fost cauza producerii accidentului din Argeş.

„O ieşire afară – aşa cum spunem noi în sportul nostru – la ieşirea din viraj mă face să cred că nu a fost o problemă cu frânele, dar nu sunt eu cel care va hătărî asta. Un şofer profesionist, care transportă persoane, ar trebui să ştie că atunci când merge la vale cu o astfel de maşină cu gabarit trebuie să aibă grijă şi la frâne. Astfel de mastodont rupe parapetul şi la 20 de km/h”, a spus pilotul Alex Filip, care nu crede că viteza excesivă a fost cauza accidentului, ci că şoferul, cel mai probabil, nu a adaptat viteza la gradul de peiculozitate al curbei.

ACTUALIZARE 8.00. În cursul zilei de astăzi, camionul va fi ridicat din râpă. La locul accidentului continuă ancheta poliţiştilor criminalişti. Nu au fost găsite urme de frânare. Operaţiunea de scoatere a camionului va fi una dificilă, deoarece acesta a căzut la o adâncime de 40-50 de metri.

_______________________________________________

Camionul era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare care se întorcea de la un exerciţiu. Mergea de la Cincu spre Câmpulung. Maşina s-a răsturnat într-o râpă în apropiere de Valea Urdei, în judeţul Argeş. În autocamion erau 13 militari din  Batalionul 30 Vânători. Trei dintre ei, aflaţi în cabină, au murit în teribilul accident.

Militarii care și-au pierdut viața în accidentul din Argeș erau cadre cu experiență. Doi dintre ei au avut misiuni în Afganistan

Cei trei sunt plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul George-Emilian Catană, şi caporalul Petre Cristian Toader. Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma avea 38 de ani şi era necăsătorit. Era veteran al teatrelor de operaţii, cu două misiuni executate în Afganistan. Era angajat al MApN din 2002. Caporalul Petre Cristian Toader avea 32 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Executase o misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din 2008. Iar caporalul George-Emilian Catană avea 40 de ani şi era angajat al MApN din 2002. Era căsătorit şi avea un copil. Nouă militari au fost răniţi în accident.

După ce au primit îngrijiri la locul accidentului sau la Spitalul din Câmpulung, răniţii au fost internaţi la spitale militare din Braşov, Piteşti şi Bucureşti.

Cauzele accidentului vor fi stabilite de ancheta Parchetului Militar. Şoferul camionului ar fi declarat că a rămas fără frâne.

Premierul Mihai Tudose şi-a exprimat nemulţumirea că România nu dispune de un elicopter care să poată interveni pe timp de noapte.

În garnizoanele din țară au loc astăzi ceremonii de comemorare a militarilor decedați în tragicul accident.

„Răniţii au ajuns în cursul acestei dimineţi, devreme, în jurul orei 3.30-4.00 (…). Au ajuns stabili, cu diferite leziuni şi au intrat imediat în investigare şi în grija colegilor de la Spitalul Militar din Bucureşti. Pentru colegii noştri de la faţa locului a fost o intervenţie care a inclus echipaje de la ISU Argeş, de la ISU Braşov şi de la Salvamont. A fost o operaţiune dificilă, deoarece camionul era căzut într-o râpă şi nu era stabil. Primele operaţiuni de salvare le-au făcut colegii celor care erau în camion”, a declarat la TVR secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă