Festivalul de film de la Cannes, a 75-a ediție. Zelenski: Ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri

18 mai 2022, 12:03

La Cannes a început, aseară, a 75-a ediţie a Festivalului de film. După 2 ani de pandemie şi o ediţie anulată, Regalul cinematografic revine în forţă cu săli pline şi invitaţi de seamă. Printre aceștia, președintele Ucrainei, care a avut o intervenție video în cadrul ceremoniei inaugurale. Sunt și 3 filme românești selectate în cele mai importante secțiuni ale Festivalului.

A fost din nou sala plină la Cannes unde actriță americana Julianne Moore a declarat deschisă ediția aniversară cu umărul 75 a celebrului festival de film. Ceremonia a inclus și un discurs al președintelui Zelenski care s-a referit la celebrul film Dictatorul al lui Charlie Chaplin atunci când a vorbit despre Puțin și război.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: Avem nevoie de un nou Chaplin să arate că cinemaul de astăzi nu este mut. Doamnelor și domnilor, dragi prieteni, vreau să le spun tuturor care mă aud: nu disperați!  Ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri.

Anul acesta, 21 de lungmetraje se află în cursa pentru mult-râvnitul «Palme d’or». Printre acesta și filmul RMN al regizorului Cristian Mungiu.

În a doua cea mai importantă secțiune a festivalului, românul Alexandru Belc va debuta cu primul său lungmetraj, intitulat ‘‘Metronom” în timp ce Radu Jude își va lansa un nou scurt metraj în secțiunea Quinzane de Realisateurs.

De la Cannes au fost excluse delegațiile oficiale ruse, însă va fi proiectat filmul Soția lui Ceaikovski, semnat de regizorului rus Kirill Serebrennikov, care trăiește în exil la Berlin și care a condamnat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat ‘Mariupolis 2’ al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, ucis în Mariupol luna trecută în timp ce lucra la aceasta producție. Filmul a fost finalizat de logodnica regizorului.

Există și filme mari de la hollywood prezentate în afara competiției, inclusiv Top Gun Maverick care îl aduce pe Reiviera Franceză pe Tom Cruise pentru prima oară după 30 de ani.

Scott Roxborough, jurnalist, The Hollywood Reporter: E un mix incredibil de film european şi asiatic, sunt şi câteva filme mari de la Hollywood, şi precis vor fi şi surprize mai mici pe parcursul următoarelor două săptămâni.

Printre atâtea vedete însă, o prezență inedită a făcut senzație pe covorul roșu. O fetiță care a fost deliciul fotografilor și camerelor de luat vederi, deși nimeni nu știe cine este. Dar cu asemenea magnetism, probabil este o vedetă în devenire, au speculat cei prezenți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă