LUMEA AZI

A ieşit noul Beaujolais. Celebrul vin tradițional franţuzesc este amenințat de taxele americane și de Brexit

Beaujolais-ul de anul acesta, vinul tradițional al francezilor, riscă să nu mai ajungă pe rafturile magazinelor americane. Producătorii sunt îngrijorați că, din cauza taxelor impuse de Statele Unite, vinul se va scumpi și nu se va mai vinde. Mihaela Antoche are amănunte din Franța.

22 Noiembrie 2019, 17:54 |

Producătorii de Beaujolais sunt aproape de final cu pregătirile pentru export. Vinul a fost îmbuteliat, iar sticlele etichetate cu grijă. Piața mondială a acestui vin tradițional franțuzesc a trecut de mult granițele. Și, cum cererea este foarte mare, doar taxele dau motive de îngrijorare după recolta din acest an.

Dominique  Piron, viticultor:  "Japonia a scăzut taxele pentru importuri, dar asta nu înseamnă că ei cumpără mai mult vin. China astăzi importă mult vin din Chile și din Australia, fără taxe, pe baza acordurilor guvernamentale, este concurență neloială."

Producătorii se consideră norocoși. Consumul de Beaujolais e crescut, pe o piață în care cererea de vin roșu a scăzut, iar vinurile roze și cele albe au câștigat tot mai mult teren. În primele 8 luni ale anului, exporturile de vinuri franțuzești au scăzut cu două procente, în timp ce creșterea s-a menținut doar pentru regiunile care produc Beaujolais. Taxarea vinului franțuzesc de către Statele Unite și apropierea Brexitului sunt motive de îngrijorare pentru viticultori, care se tem pentru cifra lor de afaceri.

Beaujolais-ul din acest an are un gust proaspăt și puternic fructat. Renumita licoare se produce în zona cu același nume din vestita regiune viticolă Burgundia. Cei peste 300 de viticultori exportă în 110 țări.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 22°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 19°C 14°C
CONSTANTA 15°C 20°C
CRAIOVA 18°C 21°C
BRASOV 18°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI