A fost promulgată legea prin care programul angajaților poate fi redus cu până la 80 la sută, ca alternativă la concediere

3 aprilie 2021, 19:58

Dacă sunteți angajat al unui restaurant, al unei săli de sport sau chiar al unei companii producătoare de mașini, ați putea lucra doar două ore din cele 8 ale unei zile normale de lucru, sau chiar mai puțin, în cazul în care comenzile scad din motive legate de pandemie. Pentru cele 2 ore lucrate veți fi plătit de angajator, iar pentru restul, statul va acoperi 75% din suma cuvenită. Potrivit sindicatelor, în cel mai rău scenariu venitul nu scade sub 80% din câștigul unei luni obișnuite.

Numeroase companii așteaptă această facilitate, începând cu cele grav lovite de pandemie- din industria ospitalității, a evenimentelor sau din domeniul culturii.

Inițial, plata va fi făcută de companii, iar apoi acestea își vor recupera o parte din bani de la stat. Reprezentanții patronatelor spun că și acum sunt întârzieri de câteva luni pentru deconturile anterioare.

Ca să beneficieze de acest ajutor, firmele trebuie să demonstreze că li s-a redus cifra de afaceri cu cel puțin 10% și să poată aplica măsura pentru minimum 10% din angajați. Schema va fi valabilă în timpul stării de alertă și încă trei luni după expirarea acesteia. Se estimează că astfel vor fi salvate 500 de mii de locuri de muncă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă