A fost promulgată legea prin care programul angajaților poate fi redus cu până la 80 la sută, ca alternativă la concediere

Patronii cu afacerile afectate de pandemie pot reduce de acum timpul de lucru al angajaţilor cu până la 80 la sută. Legea care extinde flexibilizarea regimului de muncă a fost promulgată de preşedintele ţării. Astfel, salariaţii vor fi plătiţi de angajator pentru orele lucrate şi de stat pentru perioada în care stau acasă. Per total, vor primi bani mai puţini, în schimb, nu vor fi daţi afară.

03 Aprilie 2021, 19:58 Știrile TVR |
Program redua la 80 la sută, în loc de concedieri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dacă sunteți angajat al unui restaurant, al unei săli de sport sau chiar al unei companii producătoare de mașini, ați putea lucra doar două ore din cele 8 ale unei zile normale de lucru, sau chiar mai puțin, în cazul în care comenzile scad din motive legate de pandemie. Pentru cele 2 ore lucrate veți fi plătit de angajator, iar pentru restul, statul va acoperi 75% din suma cuvenită. Potrivit sindicatelor, în cel mai rău scenariu venitul nu scade sub 80% din câștigul unei luni obișnuite.

Numeroase companii așteaptă această facilitate, începând cu cele grav lovite de pandemie- din industria ospitalității, a evenimentelor sau din domeniul culturii.

Inițial, plata va fi făcută de companii, iar apoi acestea își vor recupera o parte din bani de la stat. Reprezentanții patronatelor spun că și acum sunt întârzieri de câteva luni pentru deconturile anterioare.

Ca să beneficieze de acest ajutor, firmele trebuie să demonstreze că li s-a redus cifra de afaceri cu cel puțin 10% și să poată aplica măsura pentru minimum 10% din angajați. Schema va fi valabilă în timpul stării de alertă și încă trei luni după expirarea acesteia. Se estimează că astfel vor fi salvate 500 de mii de locuri de muncă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI