A fost o zi complicată la bursele din toată lumea. Prețul petrolului a crescut cu 20% după atacurile asupra unor instalații din Arabia Saudită

16 septembrie 2019, 20:43

A fost un început de săptămână șoc pe piețele bursiere. Prețul barilului de  petrol a crescut cu aproape 20 de procente, cel mai mare salt înregistrat de la începutul Războiului din Golf din 1991. Asta după ce 5% din producția mondială de petrol a fost afectată în urma atacului de sâmbătă, care a vizat cea mai mare instalație din Arabia Saudită.

Hubertus Bardt, analist, Institutul german pentru Economie: „Creşterea preţului, şi dacă rămâne la 20%, nu este ceva dramatic pentru economie, cel puţin nu pentru pentru economia germană sau cea americană„.

Francis Lun, analist, Hong Kong: „Dacă atacurile vor continua, adică dacă saudiţii îşi repară instalaţiile, dar acestea sunt lovite din nou, preţul barilului ar putea să ajungă la 100 de dolari şi economia globală va intra într-o nouă recesiune„.

Piața americană a fost temperată de președintele Trump, care a aprobat folosirea rezervelor strategice, lucru ce a oprit creșterea prețurilor.

La rândul lor, saudiții dau asigurări că exporturile nu vor fi afectate și vor fi onorate din rezerva de aproape 200 de milioane de barili a regatului.

Pe termen scurt, analiștii nu prevăd probleme, nici o creștere a prețului la pompă. Mult mai îngrijorătoare este însă perspectiva unui nou conflict militar.

Josep Borrell, ministrul de Externe al Spaniei: „Trăim momente complicate. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să facem apel la calm pentru a evita o spirală a violenţei, ce ar putea declanşa o situaţie pe care nu şi-o doreşte nimeni”.

Atacul de sâmbătă asupra instalației saudite a fost revendicat de rebelii din Yemen. Administrația SUA arată însă cu degetul înspre Iran, iar președintele Trump se declară „gata de acțiune”.

Teheranul respinge vehement orice sugestie de implicare, iar Moscova și Beijingul au transmis comunității internaționale să nu tragă concluzii pripite despre autorii atacului, fără dovezi clare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite