A fost lansat Hub-ul de Inovaţie în Sănătate, care încurajează dezvoltarea soluţiilor inovative pentru priorităţile din domeniu

Proiecte pentru sănătate
Proiecte pentru sănătate
18 mai 2023, 17:11

Potrivit organizatorilor, Hub-ul de Inovaţie în Sănătate îşi propune, prin proiectele strategice ce vor fi derulate, să încurajeze echipe de cercetători şi antreprenori români să dezvolte soluţii inovative pragmatice pentru priorităţile din domeniul sănătăţii – aşa cum sunt acestea identificate în Strategia Naţională în Sănătate 2023-2030 – „Pentru sănătate, împreună” – care să genereze o contribuţie netă la dezvoltarea sistemului de sănătate şi a economiei din România.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat, în cadrul evenimentului, pentru constituirea şi dezvoltarea unei reţele de spitale universitare.

„Noi pledăm pentru constituirea unei reţele de spitale universitare, un concept integrat la care ţin foarte mult şi pe care l-am imaginat şi am făcut paşi concreţi înainte pentru a dezvolta această reţea. Avem acum un moment de inflexiune pentru că tocmai a apărut o ordonanţă de urgenţă care permite trecerea spitalelor aparţinând Ministerului Transporturilor la alte autorităţi şi noi pledăm pentru trecerea unora dintre ele la universităţile de medicină şi farmacie. Dacă facem acest concept integrat – universităţi, spitale, industrie – putem într-adevăr să avem o perspectivă ca în decurs de câţiva ani acest hub de inovaţie să reprezinte marele proiect de succes în domeniul cercetării şi dezvoltării în domeniul medical”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a adăugat că un astfel de hub de inovaţii ar trebui să asigure câteva chestiuni importante, una dintre ele fiind legată de posibilitatea pacienţilor din România să aibă acces la tehnologii şi medicamente inovative.

Preşedintele Asociaţiei Local American Working Group, Radu Răşinar, a menţionat că există deja o primă generaţie de proiecte în cadrul acestui hub, discutate şi selectate, care sunt foarte aproape de a fi pornite.

„Prin hub-ul de inovaţie nu vom avea niciodată ambiţia să schimbăm întreaga asistenţă medicală, dar sunt convins că cercetătorii noştri, minţile noastre, o să găsească nişe în care să construim un avantaj semnificativ pentru România pe care să îl valorizăm după aceea în toată ţara şi, de ce nu, internaţional.(..) Avem o primă generaţie de proiecte pe care le-am discutat şi le-am selectat şi suntem foarte aproape să le pornim. Primul dintre ele e legat de studii clinice, un al doilea e legat de prevenţia şi promovarea sănătăţii. Un alt proiect este propus de colegii din G6 care vine şi spune – bolile cronice care au factori de risc comun, că o fi fumatul, sedentarismul, mâncatul nesănătos şi celelalte, vor ajunge în 2040 să însemne 80% din decese. Poţi să faci astăzi ceva, e nevoie de educaţie? E o întrebare retorică. Poate presa să joace un rol în asta? Sigur că o să joace şi o să contribuie la succesul acestui hub de inovaţie direct”, a spus Răşinar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă