CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA

A fost închis un reactor nuclear din Franţa. Se încearcă dezvoltarea energiei produse din surse alternative

Primul reactor al celei mai vechi centrale nucleare din Franța s-a închis după ani de dezbateri, proteste și controverse. Oprirea celui de-al doilea reactor este prevăzută pentru sfârșitul lunii iunie. Măsura face parte dintr-un program mai amplu, prin care Franța vrea să reducă treptat energia nucleară și să dezvolte energia produsă din surse alternative. Corespondentul TVR în Franța, Mihaela Antoche, are amănunte.

22 Februarie 2020, 20:21 Știrile TVR |

În sala de comandă a primului reactor de la Fessenheim se simte emoția. Totul decurge normal, deși este un moment care marchează sfârșitul unei epoci.

Centrala nucleară, situată la granița cu Germania, este în activitate din 1977 și asigură 80% din electricitatea consumată în Alsacia.

Considerată nesigură de către specialiști, mai ales după catastrofa de la Fukushima, centrala de la Fessenheim este situată într-o zonă cu risc seismic și intens populată.

Câteva zeci de persoane au continuat să protesteze față de închiderea centralei și au cerut, așa cum cer de câțiva ani, alternative viabile pentru locurile lor de muncă.

Franța este a doua țară din lume ca putere nucleară, cu 58 de reactoare, din care mai bine de jumătate au peste 30 de ani vechime.

În următorii 15 ani, Hexagonul va închide alte 12 reactoare nucleare.

În acest moment, trei sferturi din producția de electricitate din Franța este realizată de centralele nucleare, considerate nerentabile ca întreținere.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI