A fost grevă de avertisment în școli din toată țara. Premierul se va întâlni vineri cu sindicatele din învăţământ

19 ianuarie 2022, 20:41

La Școala 194 din București, aproape toți angajații au oprit activitatea de la ora 11.00. Sindicaliștii solicită aplicarea legii salarizării, drepturi pe care le așteaptă de doi ani, dar și 6% din PIB pentru educație.

Lucia Ionescu, profesor pentru învăţământul primar, lider de sindicat: Suntem defavorizați căci ne dorim doar aplicarea legii. Nu sunt niște creșteri salariale în sensul acesta, ci pur și simplu ne dorim aplicarea legii.

Dascălii revendică și plata orelor suplimentare, sporuri și suplimentarea posturilor.

Gabriel Neagu, profesor de educaţie fizică şi sport: Ne dorim cu toții respectarea legii. Sunt de patru ani în învățământ și sunt profesor de educație fizică și sport. Îmi doresc să continui pe această cale, bineînțeles cu respectul de rigoare pentru noi profesorii și cadrele didactice în general.

Pe durata celor două ore de grevă de avertisment, profesorii care nu aveau cursuri la momentul respectiv s-au retras în cancelarii pentru acțiunea de protest.

Cei care aveau ore au rămas în clase, alături de elevi, pentru a-i supraveghea, însă nu le-au predat absolut nimic.

În toată țara, la protest au participat aproape 150 de mii de angajați din educație afiliați Sindicatelor libere din învățământ și cei ai Federației Spiru Haret.

În Timișoara, învățătorii le-au ocupat timpul celor mici cu filme. În cazul unora dintre cei mari, supravegherea s-a făcut de la distanță.

Alexandra Burcă, lider de sindicat, Şcoala Generală 30, Timişoara: La gimnaziu, cum noi suntem în online, în momentul acesta, voi deschide, spre exemplu, meet-ul, voi sta cu copiii, dar nu voi preda.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”:  Nu poți amâna la nesfârșit luarea unor decizii care să vizeze o salarizare motivantă. Nu le mai poți explica colegilor noștri de ce vorbim de o creștere salarială în medie de 4%, 60, 70 de lei. Este inacceptabil așa ceva.

Potrivit angajaților din educație, un profesor debutant, cu studii superioare, câștigă 2.400 de lei, în timp ce un profesor cu gradul I și vechime ajunge la 4.000 lei net.

Muncitorii și îngrijitorii iau între 1.800 și 2.200 de lei net.

Executivul a aprobat suplimentarea numărului de posturi din educație, în învățământul preuniversitar, cu aproximativ 1.200.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite