A fost descoperită o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream. Bănuielile se îndreaptă spre Moscova, care încearcă să dea vina pe americani

A fost descoperită o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream. Misterul încă planează asupra actelor de sabotaj ce au vizat cele două gazoducte din Marea Baltică, Nord Stream 1 și 2. Multe bănuieli se îndreaptă spre Moscova, chiar dacă voalat. În replică, Rusia afirmă că distrugerea conductelor ar fi în avantajul americanilor.

29 Septembrie 2022, 17:25 (actualizat 29 Septembrie 2022, 20:45) Știrile TVR |

Paza de Coastă a Suediei a anunțat că a depistat încă un punct de scurgere din conducta Nord Stream 2, foarte aproape de o altă spărtură descoperită anterior pe gazoductul Nord Stream 1. În total, sunt patru puncte, prin care, de la începutul săptămânii, se scurge gaz, în urma actelor de sabotaj comise - nu se știe încă de cine. Ancheta la fața locului nu poate începe decât după ce se va epuiza metanul, probabil duminică sau luni.

NATO atrage atenția că atacurile deliberate împotriva infrastructurii unei țări aliate vor primi un răspuns ferm: „Noi, ca Aliaţi, suntem angajaţi să fim pregătiţi, să descurajăm şi să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei şi a altor tactici hibride de către actori statali şi non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii esenţiale a Aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi hotărât''.

Kremlinul etichetează drept prostii și absurdități sugestiile că s-ar afla în spatele atacurilor și susține că, de pe urma distrugerii Nord Stream 1 și 2, au de câștigat americanii.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „E o situaţie fără precedent, pare a fi un act de terorism, poate terorism de stat. În primul rând, pentru noi e o mare problemă. Conductele Nord Stream erau pline cu gaz, gata să livreze. Şi acest gaz e foarte scump. Vedem o creştere semnificativă a profiturilor companiilor energetice americanecare vând în Europa.”

Experți europeni, citați de Reuters, sunt de părere că atacarea conductelor ar trebui să fie un mare semnal de alarmă pentru europeni și că ar trebui regândit din temelii modul în care e asigurată securitatea la obiectivele strategice. Norvegia a anunțat deja că trimite armata să păzească toate obiectivele esențiale din sectorul petrolier și al gazelor naturale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI