A fost descoperită cea mai mică stea măsurată vreodată

Cea mai mică stea măsurată
Cea mai mică stea măsurată
13 iulie 2017, 10:06

Steaua, aflată la șase sute de ani lumină distanță, a fost descoperită de o echipă de astronomi de la Universitatea din Cambridge. Numită EBLM J0555-57Ab, aceasta face parte dintr-un sistem binar și a fost identificată când a trecut prin fața perechii sale mult mai mari, o metodă care este de obicei folosită pentru a descoperi planete, nu stele, informează www.sciencedaily.com

Astrul are probabil cea mai mică dimensiune pe care o poate avea o stea, având exact masa necesară pentru a permite fuziunea nucleelor de hidrogen în heliu.

„Dacă această stea ar fi avut o masă fie și puțin mai mică, reacția de fuziune a hidrogenului în miezul său nu ar fi putut fi susținută, iar steaua s-ar fi transformat într-o pitică brună”, a declarat Alexander Boetticher, principalul autor al studiului și masterand la laboratorul Cavendish și la Institutul de astronomie din Cambridge.

Steaua recent măsurată are o masă comparabilă cu cea estimată în prezent pentru Trappist-1, o pitică ultra-rece a cărei descoperire a fost anunțată de oamenii de știință în februarie. Trappist-1 este înconjurată de șapte planete de mărimea pământului cu o climă temperată.

„Cele mai mici stele asigură condiții optime pentru descoperirea unor planete ca Pământul și pentru explorarea atmosferelor lor de la distanță”, a declarat coautorul Amaury Triaud, cercetător senior la Institutul de astronomie din Cambridge. „Totuși, înainte de a putea studia planetele, trebuie neapărat să le înțelegem stelele”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite