A fost creată votca Atomik, din cereale recolate din zona de excludere de la Cernobîl. Specialiștii spun că nu este radioactivă

A apărut votca atomică produsă din cerealele recoltate din așa numita "zonă de excludere" a reactorului de la Cernobîl, care a explodat în 1986. Este sau nu radioactivă băutura? Specialiștii spun ca NU, chiar daca a primit numele "Atomik".

11 August 2019, 20:35 (actualizat 11 August 2019, 21:48) |
$article.media.images[0].description
Votca Atomik "

Pe o rază de 30 de kilometri în jurul ruinelor radioactive ale reactorului de la Cernobîl e pustiu. O echipă internațională de cercetători studiază de ani buni evoluția radioactivității în zonă. Pe o suprafață mică, au cultivat secară.

Grennady Laptev, Institutul de Hidrometeorologie din Ucraina: "Asta înseamnă că nu abandonăm pământul. L-am folosit cu gândul să producem ceva care nu este radioactiv. Așa s-a conturat ideea celei mai căutate băuturi spirtoase din lume - votca."

Jim Smith, profesor la  Universitatea Portsmouth: "Am emoții când o ţin în mână pentru că e singura sticlă existentă. Este la fel de radioactivă ca orice altă votcă.  Am verificat-o. Am trimis probe la cele mai bune laboratoare din lume să vadă dacă descoperă vreo urmă de radioactivitate de la Cernobîl şi n-au găsit."

Votca e făcută cu apă din zona de excludere și secară cultivată acolo.

După prima sticlă, echipa dorește să mai producă cel puțin 500 de sticle, iar banii obținuți din vânzare să-i doneze comunităților din regiune.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 15°C
IASI 17°C 11°C
CLUJ 14°C 11°C
CONSTANTA 19°C 13°C
CRAIOVA 18°C 14°C
BRASOV 15°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI