A fost creată votca Atomik, din cereale recolate din zona de excludere de la Cernobîl. Specialiștii spun că nu este radioactivă

11 august 2019, 20:35

Pe o rază de 30 de kilometri în jurul ruinelor radioactive ale reactorului de la Cernobîl e pustiu. O echipă internațională de cercetători studiază de ani buni evoluția radioactivității în zonă. Pe o suprafață mică, au cultivat secară.

Grennady Laptev, Institutul de Hidrometeorologie din Ucraina: „Asta înseamnă că nu abandonăm pământul. L-am folosit cu gândul să producem ceva care nu este radioactiv. Așa s-a conturat ideea celei mai căutate băuturi spirtoase din lume – votca.”

Jim Smith, profesor la  Universitatea Portsmouth: „Am emoții când o ţin în mână pentru că e singura sticlă existentă. Este la fel de radioactivă ca orice altă votcă.  Am verificat-o. Am trimis probe la cele mai bune laboratoare din lume să vadă dacă descoperă vreo urmă de radioactivitate de la Cernobîl şi n-au găsit.”

Votca e făcută cu apă din zona de excludere și secară cultivată acolo.

După prima sticlă, echipa dorește să mai producă cel puțin 500 de sticle, iar banii obținuți din vânzare să-i doneze comunităților din regiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite