VIDEO TELEJURNAL

A fost creat primul embrion "himeră" om-porc

Cercetătorii americani dintr-o universitate din California au reuşit o premieră medicală controversată: crearea primului embrion "himeră" om-porc. Este cea dintâi dovadă că se pot face asemenea combinaţii de material genetic. Oamenii de ştiinţă spun că vor fi utile, cândva. Dar deocamdată, doar au demonstrat că se poate. Apoi, embrionul a fost distrus.

30 Ianuarie 2017, 22:45 (actualizat 30 Ianuarie 2017, 23:01) Știrile TVR |
Studiu revoluționar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Celule stem umane, care se pot dezvolta în orice ţesut, au fost injectate într-un embrion de porc. Apoi, embrionul - devenit un amestec de material genetic de la om şi animal - este implantat în porc şi lăsat să crească.

Juan Carlos Izpisua Belmonte, coordonatorul studiului: "Am reuşit nu numai să creştem celule umane în corpul unor animale, în acest caz, un porc sau o vacă. Nu doar se dezvoltă acolo, ci se transformă în diferite tipuri de celule - de exemplu, pancreatice - sau care fac parte din componenţa muşchilor".

Autorii studiului evocă posibilitatea de a creşte astfel ţesuturi sau organe funcţionale care pot fi folosite la transplant.

Juan Carlos Izpisua Belmonte, coordonatorul studiului: "Suntem departe de a avea aceleaşi rezultate cu celulele umane, dar avem speranţe".

Se numesc embrioni "himeră", după numele monstrului tricefal din mitologia greacă. Sunt de fapt monştri: conţin sub 0,01% material genetic uman, restul provine din ADN de porc. Cercetările continuă cu entuziasm, deşi până acum, din peste 2.000 de embrioni implantaţi, mai puţin de 200 s-au dezvoltat până la stadiul de o lună. După care au fost distruşi, pentru că e totuşi un experiment.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI